:

Politikai nyomás? Fel se merül! – vallják az alapítványi egyetemek rektorai Brüsszelnek

Politikai nyomás? Fel se merül! – vallják az alapítványi egyetemek rektorai Brüsszelnek

Nincs politikai túlsúly, nem is volt soha – állítják az alapítványi fenntartású egyetemek rektorai.

Különös levélről számolt be a Magyar Nemzet hétfőn, amit az alapítványi tulajdonban lévő magyar egyetemek rektorai küldtek az Európai Bizottság elnökének. Azt írják, elfogadhatatlannak tartják a magyar felsőoktatást érintő döntéseket, és Ursula von der Leyen azonnali intézkedését kérik.

A lap által idézett levélben az érintett 21 magyar felsőoktatási intézmény vezetője szerint „példa nélküli, hogy a tanácsi határozat, ami kizárja az egyetemek hallgatóit és oktatóit az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból”. Főleg úgy, hogy ez a modellváltott egyetemek vezetőinek megkeresése nélkül született meg.

A levélben az egyetemek vezetői a Bizottság határozatának azonnali rendezését kérik. Majd azt is, hogy az egyetemek közösségét ért „becsületbeli és anyagi károkozást” azonnal tegyék jóvá. Ezután azt is kijelentik, hogy „az új működési modellben a

fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel.

A 21 modellváltott intézményben 105 kuratóriumi tag foglal helyet. 2023. február 15-ig a saját döntése alapján valamennyi állami vezető (10) lemondott kuratóriumi tagságáról.” Szerintük a lépés kellően bizonyítja azt, hogy nem létezett az alapítványokban politikai túlsúly.

Eközben az RTL Híradó értesülései szerint a miniszterek lemondása nem elég garancia. A minisztereken túl a parlamenti képviselőket, a köztisztviselőket és állami hatóságok tagjait is kizárná az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból a Bizottság.

A Bizottság azt kifogásolta, hogy az egyetemek irányító testületébe politikusok, kormánytagok kerültek. A miniszterek két hete lemondtak posztjukról és a kormány további javaslatot is tett a Bizottságnak: egy kétszer hatéves, azaz hatéves és további hat évre újraválasztható időtartamot ajánlottak fel. Ezzel szemben az RTL brüsszeli forrásai szerint a Bizottság szigorúbb feltételeket szabna, a tagokat legfeljebb kétszer négy évre tennék megválaszthatóvá, és a jelölés folyamatán is változtatnának.  Erasmus-ügy: még mindig nem dőlt el, itt van Brüsszel újabb kérése

The post Politikai nyomás? Fel se merül! – vallják az alapítványi egyetemek rektorai Brüsszelnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés