:

Újabb megyében vezetik be az új ügyeleti rendszert: mi lesz a gyerekek ellátásával?

Újabb megyében vezetik be az új ügyeleti rendszert: mi lesz a gyerekek ellátásával?

Megyéről megyére haladva az év végére a főváros kivételével mindenhol az OMSZ szervezi majd az ügyeleti ellátást.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – írja a Népszava. Ez lesz a negyedik régió, ahol az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szervezi és irányítja az ügyeleti ellátást. Az átállás fokozatos, év végéig Budapest kivételével minden megyében bevezetik az új rendszert.

A lap szerint a megyei kórház főigazgatója, egy jogász és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) észak-magyarországi regionális igazgatója a járási központokban tart felkészítést a megyében praktizáló háziorvosoknak. Arról győznék meg őket, hogy vállaljanak feladatot az új rendszer működtetésben.

A Népszava korábban arról írt, hogy az előzetes tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet.A háziorvosi ügyelet csupán tíz településen maradna, ezek közül éjszaka is felkereshető ügyeleti pontként (este tíz után) már nem fog üzemelni a sárospataki szakrendelő, illetve az edelényi kórház ügyeleti pontja, valamint áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont maradna Miskolcon, a megyei kórházban. A Népszava cikke szerint ugyanakkor a megyei vegyes praxisok több mint negyedében nincs tartósan orvos. Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor visszavonják a törvényt? – interjú Kincses Gyula MOK-elnökkel

A gyermekügyeleti pontokkal kapcsolatos állítást az OMSZ a Telex megkeresésére cáfolta. Válaszukban azt írták, hogy a megye tíz pontján ezután is úgynevezett „vegyes ügyeletek” működnek. Ezeken a helyeken a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket.

Februárban Hajdú-Bihar megyében kezdődött, azóta az új rendszer szerinti ügyelet működik Szabolcs-Szatmár-Bereg-, és Győr-Moson-Sopron megyében. Az utóbbi két területen alig vállaltak a háziorvosok ügyeletet (nem írták alá az új ellátási szerződést), ezért például Győr-Mosonban a városi kórházakban jelöltek ki ügyeleti pontokat, ahol márciusban rezidensekkel láttatják el az alapellátási ügyeleti feladatokat.

A kormány nem hozta eddig nyilvánosságra, hogy a tesztidőszak alatt Hajdú-Biharban hogyan működött a rendszer. Annyit lehet tudni, hogy a végül bevezetett rendszer más, mint amit a pilot projektben próbáltak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábban arra szólította fel tagjait, hogy tiltakozásképp a kormány tervei ellen, ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket. Kincses Gyula szerint az több megyében oda vezetett, hogy alig volt orvos, aki beállt volna az ügyeletbe az új rendszer szerint – ez is az egyik kiváltó oka lehetett annak, hogy a kormány végül nekiment a most a tagságát újraszervező kamarának.

The post Újabb megyében vezetik be az új ügyeleti rendszert: mi lesz a gyerekek ellátásával? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés