:

Egyre gyakrabban támadják meg a taxisokat

Hatszor annyi támadás történt idén januárban, mint a tavalyi év első hónapjában.

Jelentősen nőtt a Főtaxi sofőrjei ellen elkövetett támadások száma az idén – számolt be a taxitársaság a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A társaság statisztikai adatai alapján

míg tavaly januárban összesen egy ilyen esetet regisztráltak, addig 2023 első hónapjában már 6 bűncselekmény történt.

Van példa

rablási kísérletre, más közlekedők által elkövetett tettlegességre is, de a legjellemzőbb az, hogy egy-egy fizetni nem akaró utas válik támadóvá, agresszívvé. Előfordultak már fojtogatásos, késeléses esetek is.

A közhiedelemmel ellentétben egyébként a nappal elkövetett bűnesetek száma emelkedett, azaz nem az éjszakák váltak veszélyesebbé a taxisok számára.

Több ebből Egyre gyakrabban támadják meg a taxisokat Miért adja el Cserpes a Cserpest?

Egyre többen távoznak fizetés nélkül

A Főtaxi egy másik problémáról is beszámolt: egyre többször nem fizetik ki az utasok a fuvart. Idén januárban 121 ilyen eset történt, ehhez hasonló magas havi értékre korábban nem volt példa. Tavaly és tavalyelőtt éves szinten összesen mintegy ezer-ezer esetben távoztak fizetés nélkül az utasok, több millió forintos kárt okozva a sofőröknek.

A nem fizető utasok száma 2022 novemberétől folyamatos növekedést mutat, már az előző év végén 100 körüli volt a havi esetszám.

A hasonló esetek megelőzésének érdekében a Főtaxi képzést kínál a sofőröknek, ahol megtanulják, hogyan reagáljanak vészhelyzetben. Egyúttal a taxis, ha gyanúsnak találja az utast, jogszerűen kérhet előleget, a diszpécserközpont pedig nyilvántartja, melyik utastelefonszámhoz kapcsolódik probléma.

Ha tartozás áll fenn, addig nem küldenek az utasért autót, amíg nem rendezi azt, ha pedig korábban agresszíven lépett fel, el sem vállalják a fuvart.

The post Egyre gyakrabban támadják meg a taxisokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés