:
Breaking News

Keletről venne gázt a kormány – de nem csak az azeriektől

Katarban járt a magyar külügyminiszter, Azerbajdzsán mellett a kormány egy másik keleti országból is gázt vásárolna.

Katarból vásárolhat cseppfolyósított földgázt (LNG-t) Magyarország – derül ki Szijjártó Péter mai Facebook-bejegyzéséből. A külügyminiszter a Katari Állam új miniszterelnökével történt találkozóján a gázszállítás is szóba került.

Szijjártó Facebook-posztjában így fogalmaz: „A katari-magyar együttműködésnek innentől kezdve tehát a legmagasabb szinten van pártfogója,

így még jobbak a kilátásaink arra, hogy a katari LNG-gáz belátható időn belül hozzá tud járulni hazánk energiabiztonságához.”

Konkrét ütemezésről vagy mennyiségről nem írt.

Több ebből Energiaügyi miniszter a debreceni akkumulátorgyárról: A kritikák felkészületlenségből és információhiányból származnak Honnan, ha nem az oroszoktól? ­­– Az európai gázfüggés felszámolásának alternatívái A Portfolio számolt be arról, hogy Szijjártó februárban már jelezte, azeri gázt is vásárolhat Magyarország, ekkor éves szinten 1-2 milliárd köbméteres volumenről számolt be. Hozzátette, hogy idén év végéig mintegy 100 millió köbméter lehet a ténylegesen vezetéken leszállítandó gáz mennyisége infrastrukturális okok miatt. Lantos Csaba energiaügyi miniszter előző héten azt mondta, hogy akár 2-3 milliárd köbméternyi gáz érkezhet Azerbajdzsánból.

A gáz Katarból nem vezetéken, hanem LNG formájában érkezhet, a németekhez hasonlóan kétoldali megállapodás során juthat el Magyarországra. A Portfolio szerint a Katarból származó teljes uniós LNG-import egyébként is felfutóban van. 2022-ben a teljes uniós LNG-importon (135 milliárd köbméter) belül az amerikaiak 56,4 milliárdot teljesítettek (42 százalék), az oroszok 22 milliárdot (16 százalék), a katariak pedig 19 milliárd (14 százalék) köbmétert értek el.

The post Keletről venne gázt a kormány – de nem csak az azeriektől appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés