:
Breaking News

Kölcsönből állampapír? Jelentős hozamot lehet vele elérni

Kölcsönből állampapír? Jelentős hozamot lehet vele elérni

Nem mindennapi lehetőségre hívja fel a figyelmet a pénzügyi portál elemzése.

Egy 40 millió forintos befektetésnél két év alatt akár 6,7 millió forintos nyereséget lehet elérni, ha kölcsönből vásárolunk inflációkövető állampapírt – derül ki a Bankmonitor Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

A portál azt írja, márciusban csökkent számos szabad felhasználású jelzáloghitel kamata, a lakossági állampapírokkal elérhető hozam viszont nem változott.

A Bankmonitor szakértői szerint ennek az az oka, hogy jelenleg

a szabad felhasználású jelzáloghitelt jelenleg akár 8,89 százalékos kamattal is fel lehet venni,miközben a 2030/I PMÁP lakossági állampapír induló éves kamata 16 százalék.Vagyis a hitel költsége messze elmarad az alacsony kockázatú lakossági állampapírok kamatszintjétől. Új állampapír debütált a piacon – mutatjuk, mikor érdemes ezt választani

A jelzáloghitel 9,54 százalékos induló kamatszintje a Bankmonitor hitelkalkulátor számításai szerint 0,65 százalékkal csökkent március elsejétől, így a legjobb ajánlat jelenleg 8,89 százalékos kamattal érhető el. Így egy 40 millió forint kölcsön felvételével, majd a hitelösszeg állampapírba történő befektetésével a profit nagyságrendileg 620 ezer forinttal emelkedik 2 év alatt.

Ez a 40 millió forintra vetítve 10 százalékkal magasabb profitot jelent, a nyereség 6 133 182 forintról 6 754 130 forintra emelkedik.

A lehetőség kihasználásához azonban pénzügyileg kellően tudatosnak és fegyelmezettnek kell lenni – emlékeztetnek a Bankmonitor szakértői. Emellett a következő feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőknek:

szükség lesz egy tehermentes ingatlanra, ami a hitel fedezetéül szolgálhat, illetve megfelelő nagyságú igazolt jövedelemre, ami elbírja a hitel törlesztőrészleteit. A fenti példában szereplő 40 millió forint összegű, 15 éves futamidejű hitel 406 ezer forintos törlesztőjéhez például minimum 677 ezer forintos igazolt nettó fizetés szükséges.A banknak hitelképesnek kell minősítenie minket, vagyis át kell mennünk a hitelbírálaton. Ábra: Bankmonitor

Nem kockázatmentes

A Bankmonitor szakértői által vizsgált hitel egy 15 éves futamidejű, végig fix kamatozású konstrukció, aminek kamata a lejáratig nem módosulhat.

A befektetés kamata az inflációalakulásának megfelelően változhat. Viszont az áremelkedést messze lemaradva követi le, a 2024. februári kamatfizetés a 2022-es infláció mértékétől függ, így jó előre látható a befektetés hozamának változása. Az infláció csökkenése esetén a szükséges lépéseket, azaz a konstrukció lezárását időben meg tudjuk tenni.Befektetés esetén kalkulálni kell a visszaváltás költségével, ennek mértéke 1 százalék. A hitelfelvételnek vannak induló költségei, és az előtörlesztésnek is van díja.

The post Kölcsönből állampapír? Jelentős hozamot lehet vele elérni appeared first on Forbes.hu.