:

Megszólalt a Gránit-vezér „Tiborcz úr” tulajdonrészéről – ők a legbefolyásosabb magyar nők 2023-ban

Megszólalt a Gránit-vezér „Tiborcz úr” tulajdonrészéről – ők a legbefolyásosabb magyar nők 2023-ban

Kilencedik alkalommal állítottuk össze A legbefolyásosabb magyar nők listáját üzlet, média, közélet és kultúra kategóriákban. Tudás, kapcsolatok, pénz, jó időzítés és teljesítmény ­– mindegyik kell ahhoz, hogy valaki befolyásos legyen. De nem ugyanolyan arányban.

A kormányzati piacszabályozás, az Európa-bajnok magyar infláció és az energiaválság gúzsba kötötte a vezetőket. A hosszú távra tervezés lehetősége gyakorlatilag megszűnt, a sikerélmény 2022-ben egyet jelentett a válságkezeléssel. A listán szereplők közül mégis sokan voltak képesek efféle körülmények között is javítani cégük eredményein, szakmailag megújulni – akkor is, ha ez olykor kompromisszumokkal járt.

Egyre jobban látható, hogy a listán is az kerül előrébb, akinek aktív kormányzati kapcsolatai vannak, és aki megtalálta kompromisszumait az összefonódó gazdasági és politikai elittel.

Ez fontos erő, de nem elég egyedül.

A Forbes a selfmade-ségről is szól, a befolyás akkor érvényes igazán, ha használják. Így az idei listán is fontos volt, hogy azokat az erős női vezetőket is megmutassuk, akik önerőből építették fel a befolyásukat.

A legbefolyásosabb magyar nők 2023

2023-ban is elkészült A legbefolyásosabb magyar nők lista, kattints a kategóriákért: üzlet | média | közélet | kultúra

Értékes kapcsolati hálóval és tőkével rendelkeznek, tekintélyes büdzsét kezelnek, fontos ügyekben mernek véleményt formálni, és hallatják a hangjukat. Vagy éppen csendben végzik a dolgukat, és háttérbe húzódó stratégák. Egyszóval befolyásosak az üzleti életben, a közéletben, a kulturális életben vagy a médiában. A lista néhány érdekes szereplőjével idén a megszokott szócikkek helyett interjút közlünk, ezekből is kirajzolódik, mit értünk befolyás alatt. Tudást, kapcsolatokat, pénzt, időzítést, teljesítményt ­­– az ellentmondásaikkal együtt.

Keresd a teljes listát és az interjúkat a márciusi Forbesban!

Új szereplők

Hasonlóan a milliárdoslistánkhoz, a legbefolyásosabb nők listája is lassan, de alaposan alakul át. A nevek nem cserélődnek le minden évben, ami jót jelent, elvégre az igazi befolyás nem ilyen illékony. De évről évre akad egy-egy új kulcsember, akit fontos pozícióval bíznak meg.

A 2023-as üzletlistán visszatérő szereplő Bánhegyi Zsófia, akinek bővültek feladatai az állami lottóvállalatban, a Szerencsejáték Zrt.-ben. 2023-tól a marketing és kommunikáció mellett az értékesítésért is felel, a fontos új pozíció miatt tér vissza a listánkra 2016 után újra. A cégben Mager Andrea vezérigazgatóval, egykori nemzeti vagyonért felelős miniszterrel dolgozik. A szerencsejátékokon belül a lottósorsolás, a sportfogadások szervezése és a kaparós sorsjegyek forgalmazása állami monopólium, ami óriási szelete a piacnak.

A hatalmas állami vagyon diszponálásáról Bánhegyinek immár döntő szava van.

A médialistán Grósz Judit, az RTL digitális üzletfejlesztési igazgatója (chief digital officer) debütál, akihez az csatorna digitális építkezésének fontos fázisai kötődnek: az RTL Most és almárkáinak elindulása, a videós hírportálként megújult RTL.hu, valamint az RTL streamingplatformja, az RTL+ bevezetése is.

Szentkirályi, Baranyi

A közélet listára Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tért vissza, aki több forrásunk szerint is a Fidesz jelöltje lehet a 2024-es főpolgármester-választáson.

Új szereplő továbbá Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere, akinek kerületében százmilliárdos beruházásokon keresztül állami-kormányzati érdekek sorsa dől el. Baranyi állhatatosságát az is mutatja, ahogy a nyilvánosságot kezeli: novemberben az ATV Startban nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdésére.

Ahogy a 444 Magyar Jeti című műsora feltárta, a 2019-es önkormányzati győzelem után több fideszes kerületi kulcsember veszítette el pozícióját, az új vezetéssel és Baranyival pedig jóval nehezebb az együttműködés a Fürjes Balázs államtitkár által „aranytartaléknak” nevezett, még beépítetlen ferencvárosi területek sorsáról is. 

A kultúralistán új szereplő Matheidesz Réka, a MOME új vezérigazgatója. 2020-ban csatlakozott a vezetőséghez,

pályázati és üzletfejlesztési igazgatóként alig két év alatt meghússzorozta az egyetem által elnyert hazai és nemzetközi támogatások összegét.

Idén március 1-jén nevezték ki az egyetem vezérigazgatójának, inkább gazdálkodási, HR-, pályázati és márkaépítési feladatai lesznek továbbra is, mintsem közvetlen ráhatása az oktatásra.

Hogyan készül a lista?

A befolyás erejét olyan objektív és szubjektív tényezők mérlegelésével állapította meg a szerkesztőség, mint a vezető felelősségi körébe tartozó cég mérete, a büdzsé és létszám, ami fölött diszponál, valamint pályájának íve. Emellett a szereplőket és piacukat ismerő háttéremberek segítségével olyan szubjektív tényezőket is vizsgáltunk, hogy az adott szereplőnek milyen lobbiereje van a piacán, mennyire hallatja hangját társadalmi és szakmai ügyekben, informális körökben, vagy hogy vállal-e plusz munkát környezete fejlesztéséért, társadalmi ügyek előremozdításáért. És leginkább: mit jelent a pozíciója a mai Magyarország politikai és üzleti realitását tekintve.

Hegedüs Éva Tiborczról

Idén a megszokott szócikkek helyett a lista néhány érdekes szereplőjével interjút is közlünk. Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a Forbesnak mesélt legrészletesebben arról, miért döntött úgy, hogy eladja Tiborcz Istvánnak a bank többségi tulajdonrészét.

A vezérigazgatónak ma is nagyobb beleszólása van a Gránit ügyeibe, mint amennyit a tulajdoni aránya mutat, és azt mondja, mindent racionálisan mérlegelt, jó döntést hozott, és a kormányfő veje valóban pénzügyi befektetőként viselkedik.

„Tiborcz úr meglátásom szerint úgy viselkedik, ahogy a pénzügyi befektetőktől elvárható, követi befektetései eredményeinek alakulását, és ellenőrzi az eredményeket, ha szükséges, számon kéri a menedzsmentet. Ha jól emlékszem, egy év alatt egyszer volt a bankban. Ez nem jelenti azt, hogy ne beszélnénk egymással, természetesen egyeztetünk. Emellett mint részvényes, a közgyűlésen gyakorolja a jogait.”

Czakó Borbálával hídépítő szerepéről is beszéltünk, valamint arról, hogy miért tette félre a 4iG körüli politikai ellentmondásokat, amikor pozíciót vállalt a tanácsadói testületében. De van interjúnk Vidus Gabriellával, az RTL vezérigazgatójával és Erdődy Orsolyával, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetőjével is.

A teljes lista a legbefolyásosabb magyar nőkről itt böngészhető, a részletes szócikkeket azonban csak a márciusi magazinban találod – Máté Krisztával a címlapon. Lapozz bele a magazinba:

Az üzlet-, média. és közéletlistát szerkesztette: Gólya Ági. A kultúralistát szerkesztette: G. Tóth Ilda. A Hegedüs Éva-interjút készítette: Fekete Emese. A médialistában közreműködött: Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője. Borítókép: Orbital Strangers. Grafika: Temesvári Gergő.

The post Megszólalt a Gránit-vezér „Tiborcz úr” tulajdonrészéről – ők a legbefolyásosabb magyar nők 2023-ban appeared first on Forbes.hu.