:

Itt vannak a legfrissebb inflációs adatok: megtörtént a várva-várt enyhülés

Itt vannak a legfrissebb inflációs adatok: megtörtént a várva-várt enyhülés

Februárban már csökkent az áremelkedés éves üteme Magyarországon, de még továbbra is nagyon magas, 25 százalék feletti az infláció. Az élelmiszer és a rezsi vitte a prímet a drágulásban. Mi várható a következő hónapokban?

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mindez azt jelenti, hogy

megtörtént a várva-várt tetőzés, az inflációs ráta hosszú idő után most csökkent először.

Januárban ugyanis még három tizeddel magasabb, 25,7 százalékos volt az áremelkedési ütem. Az inflációs ráta mérséklődésére utoljára bő másfél évvel ezelőtt, 2021 júliusában volt példa.

Több ebből Kölcsönből állampapír? Jelentős hozamot lehet vele elérni Tartja magát a forint

Továbbra is az élelmiszerek és a rezsi miatt főhet a fejünk

A tavaly februári árakhoz képest még így is jelentős az infláció, több mint negyedével drágultak a termékek. A KSH szerint – az előző hónapokhoz hasonlóan – ehhez a háztartási energia és az élelmiszerek ára járultak hozzá a leginkább.

Az élelmiszerek ára 43,3 százalékkal emelkedett februárban (januárban még 44 százalékkal).

Ezen belül leginkább a tojás (79,2%),a tejtermékek (76,2%),a vaj és vajkrém (75,1%),és a sajt (72,1%) drágult.A termékcsoporton belül a liszt (9,8%) és az étolaj (3,4%) ára nőtt a legkisebb mértékben, mindkettő árstopos termék.

A háztartási energia 49 százalékkal drágult, szemben a januári 52,4 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gáz ára 78,4, a tűzifáé 59,5, a palackos gázé 52,0, az elektromos energiáé 27,6 százalékkal nőtt.

Nemcsak nálunk, a szomszédban is csak álom az egy számjegyű infláció

Harmadával emelkedtek a taxidíjak

A tartós fogyasztási cikkekért 12,6, ezen belül az új személygépkocsikért 23,9, a fűtő- és főzőberendezésekért 20,2, a konyha- és egyéb bútorokért 19,6, a szobabútorokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni.A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 18,8, ezen belül a szeszes italok 25,6 százalékkal drágultak.Az állateledelek ára 55,5, a mosó- és tisztítószereké 33,4, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 28,5, a testápolási cikkeké 28,2 százalékkal lett magasabb.A járműüzemanyagok 30,3 százalékkal drágultak.A szolgáltatások díja 11,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 33,2, az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 27,7, a sport- és múzeumi belépők 27,1, a járműjavítás és -karbantartás 24,7, a belföldi üdülés 23,8, a lakásjavítás és -karbantartás 22,0 százalékkal került többe Forrás: KSH

Akkor most már csökkentek az árak?

Az inflációs ráta mérséklődése nem a drágulás megállását jelzi, hanem az áremelkedés ütemének lassulását. Ideális esetben ez egybeesik azzal, hogy havi szinten már nem emelkednek tovább az árak. Ez most sajnos nem így alakult: januárról decemberre még 0,8 százalékos drágulást mért a KSH.

Az éves alapú inflációs ráta az úgynevezett bázishatás miatt csökkent mégis. Tavaly januárról februárra ugyanis nagyobb mértékben emelkedtek az árak, mint idén, tehát a viszonylag magas bázisidőszak miatt tudott csökkenni az inflációs ráta.

Mi jön most?

Az elemzők többsége az infláció mérséklődését várta februárra. A következő hónapokban ugyanakkor nem számíthatunk jelentős javulásra: a Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint az első félévben az infláció magas szinten platózhat és csak az év második felében indulhat meg az infláció érdemi csökkenése.

The post Itt vannak a legfrissebb inflációs adatok: megtörtént a várva-várt enyhülés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés