:

„Elvi ellentét van közöttünk” – Matolcsy megint nekiment a kormánynak

Különösen sok kritikát fogalmazott meg ma reggel Matolcsy György jegybankelnök a kormánnyal szemben. Kifogásolta többek között az árstopokat és a költségvetési hiány elengedését.

A jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) beszámolójának apropójaként tartott beszédében kifejtette, hogy a kormánynak nincs célja a következő tíz évre.

Több ebből Itt vannak a legfrissebb inflációs adatok: megtörtént a várva-várt enyhülés Csúfos találat érte a magyar gazdaság utolsó támaszát. Ennyit az idei növekedésről?

Szerinte a 3,9 százalékos idei költségvetési hiánycél inflációt fog gerjeszteni, és arra kérte a kormányt, hogy segítse a jegybankot az infláció elleni harcban. Véleménye szerint a kamatkiadások jövőre a GDP 4,6 százalékára nőnek, amit csapdahelyzetnek nevezett – számolt be róla a Portfolio.

Kijelentette többek között, hogy az élelmiszer-ársapkák rontották a helyzetet, az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, és fájónak nevezte az egészségügyi reform elmaradását is.

Matolcsy szerint utolértek minket a 2010-es évek hibái: 2021-ben tévesztett utat a kormány, a múlt hibái pedig megismétlődhetnek. Mint mondta, a válságokat ki kell használni, de „ezeket a lehetőségeket elszalasztottuk”.

Elébe ment a találgatásoknak is, megmagyarázta, miért is a kritikus hang.

„Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között.”

The post „Elvi ellentét van közöttünk” – Matolcsy megint nekiment a kormánynak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés