:
Breaking News

Ennyivel drágul a klasszikus nőnapi ajándék

Jelentős áremelkedésre kell számítani nőnapon és azon túl is a vágott és cserepes virágok piacán.

Nehéz átlagot vonni a drágulás mértékéről, mert függ a fajtától és a kereskedők árazásától, de más termékekhez képest nem nevezhető túlzónak az emelkedés a 24.hu által megkérdezett szakértő szerint.

Több ebből Íme a legnépszerűbb politikusnők Ami tényleg kell a nőnek – többre lesz szükség egy virágnál

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a virágok és dísznövények ára 2022 januárja és 2023 januárja között 22,6 százalékot emelkedett, ugyanakkor piaci források szerint termékfüggően a fogyasztók ezt akár 30–40 százalékos drágulásnak is érezhetik az árusoknál a tavalyi nőnaphoz képest.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója szerint a tavaszi évelő, egynyári és balkonnövények szinte 100 százaléka a hazai kertészetekből kerül ki.

A szobai cserepeseknél már inkább az import a mérvadó, a vágott virágok tekintetében a kisebb kereskedőknél 20, a nagyáruházakban pedig akár 50 százalék körüli is lehet a külföldről behozott virágok aránya.

Hő- és energiaigény függvénye

Egyes növényeknek magasabb az energiaigénye, például a kankalinok, ezek esetében a termelők igyekeznek jelentősebb áremelést érvényesíteni.

A hajtatott hagymásoknak ugyanakkor alacsonyabb a hőigénye, ott mérsékeltebb is a korrekció. Az import esetében számít a kiindulási pont és az árfolyam is, itt rengeteg mindentől függ az ár a szakértő szerint.

The post Ennyivel drágul a klasszikus nőnapi ajándék appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés