:

Új bank jött be a piacra, de a Sopron Bank ügyfelei nem mennek sehova – hogy is van ez?

Egy török befektetési holding vette meg a Sopron Bankot, de az ügyfelek maradnak – a MagNet Banknál.

„A hollandiai székhelyű Trive Financial Holding felvásárolta a Sopron Bankot, új üzletággal bővítve meglévő globális befektetési és hitelezési tevékenységét” – szólt a bejelentés hétfőn. A Trive egy globális pénzügyi szolgáltató, de van egy kockázatitőke-befektetőcége is, amivel ígéretes fintech cégeket finanszíroz. Itthon egy digitális bankot fognak felépíteni.

De hát a Sopron Bankot egyszer már eladták? Mi lesz az ügyfelekkel?

A Sopron Bank 20 éve jelen van már a magyar piacon. 2022 nyarán jelentették be, hogy a pénzintézetet felvásárolja a Magnet Bank. Utóbbi most tisztázta: a Sopron Bank fiókhálózata és ügyfelei beolvadtak a Magnetbe – és ez így is marad. A Trive mostani bejelentése őket nem érinti.

De akkor mi történt?

Az, hogy valójában a Magnet tavaly két tranzakciót bonyolított le.

2021 őszén a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. és a Hypo-Bank Burgenland AG megállapodott, hogy az osztrákok eladják a magyar leánybankjukat. Ez volt a Sopron Bank. 2022 februárjára a felvásárlásra rábólintott az MNB is: a Sopron Bank a MagNet leánya lett. 2022 nyarára a MagNet lezárta a Sopron Bank 10 ezer ügyfelének integrációját, átvette a saját hálózatába a Sopron fiókhálózatát is. Ezzel párhuzamosan a Sopron Bank licensz jogait és részvényeinek 100%-át eladta a Trive Holdingnak. Ez az üzlet tavaly novemberben zárult le, szintén az MNB jóváhagyásával. Több ebből Meglátszik a forint grafikonján Matolcsy beszéde Ennyivel drágul a klasszikus nőnapi ajándék

Török befektetők a háttérben

A Trive tehát egy „üres bank” átvételével lépett a piacra – sok szempontból egyszerűbb és kifizetődőbb így belépni egy új piacra, itt főleg a meglévő banki engedélyek voltak értékesek. Mostantól Trive Bank Hungary Zrt. néven fog működni. A Sopron Bank egykori ügyfelei pedig maradnak az új tulajdonos MagNetnál, nekik semmit nem kell tenniük.

A Trive anyacége Hollandiában van bejegyezve, de a végső tulajdonosa – az MNB tavaly kiadott engedélye alapján – Kasım Garipoğlu török üzletember. A család érdekeltségébe tartozik a Global Kapital Group (GKG), amely jelen van a pénzügyi szektor mellett az építőiparban és a médiában is. A GKG Financial Services nevű leánycégnél bő egy éve volt egy sikkasztási ügy, a cég hat vezetőjét azzal gyanúsították meg, hogy 29 millió dollárt elsikkasztottak. Valamennyi vezetőt elbocsátották, Garipoğlu pedig leszögezte: az összeg a cég vagyonát, nem pedig az ügyfelek pénzét érintette. Az ügyben pereskedés indult, melyben felmerült a család érintettsége is.

The post Új bank jött be a piacra, de a Sopron Bank ügyfelei nem mennek sehova – hogy is van ez? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés