:
Breaking News

Gránit-vezér: Nem bántam meg, hogy Tiborcz beszállt

Gránit-vezér: Nem bántam meg, hogy Tiborcz beszállt

Alapítása óta vezeti a Gránit Bankot, ma is nagyobb a beleszólása a Gránit ügyeibe, mint amennyit a tulajdoni aránya mutat, de egy éve szinte az összes részvényét eladta Tiborcz Istvánnak. Azt mondja, mindent racionálisan mérlegelt, jó döntést hozott, és a kormányfő veje valóban pénzügyi befektetőként viselkedik.

Hegedüs Éva, A legbefolyásosabb magyar nők 2023-as lista üzlet kategóriájának első helyezettje a Forbesnak mesélt legrészletesebben a Gránit Bank többségi tulajdonrészének eladásáról, és Tiborcz Istvánnal való együttműködéséről. A teljes, háromoldalas interjú a márciusi magazinban olvasható, alább néhány érdekes állítás következik.

Demján Sándor bizalmáról

2010-ben Demján Sándor azzal kereste meg, hogy legyen egy frissen megvásárolt banki licenc vezérigazgatója, de Hegedüs azt mondta neki,

„Demján úr, kerestem már annyi pénzt, hogy abból vásároljak öntől egy kisebbségi csomagot, mert fontos nekem, hogy ne csak másoknak, hanem magamnak is termeljek profitot.”

2015-ben aztán már Demján ajánlotta fel, hogy vásárolja ki őt a cégből.

Hegedüs Éva. Fotó: Orbital Strangers

Arról, hogy miért Tiborcznak adta el

„A tőzsdére menetel mindig a bank hosszú távú stratégiájának része volt, de a covidjárvány idején ezt nem volt érdemes felmelegíteni. A pénzügyi befektetők keresése nagyon alapos munkát igényel, ez másfél-két év, nem megy egyik napról a másikra. Amikor jött ez a megkeresés, egyáltalán nem gondoltam reális alternatívának. Volt egy ajánlat, és akkor arról kellett dönteni, hogy elfogadom-e, vagy sem. Megállapodtunk, és ehhez tartjuk magunkat. Az elmúlt másfél év tapasztalata alapján úgy látom, helyesen döntöttem.”

Arról, hogy mekkora tulajdonrésze van

Kicsivel több, mint másfél százalék. Az új tulajdonos érkezése óta többször, kis csomagokban vásárolt részvényt, és még tervez is vásárolni.

Arról, hogy ez mit jelent szavazati arányban

Steve Jobs inspirálta arra, hogy a Gránit Bankban is az legyen a gyakorlat, hogy az osztalékhoz fűződő jog legyen arányosan annyi, amennyi pénzt mindenki belerakott a cégbe,

de a stratégiát az alapító tulajdonosok határozzák meg. Az E.P.M. szavazati aránya jelenleg meghaladja a három százalékot. 

A teljes rangsor itt böngészhető.

A befolyásáról

„Én a munka oldaláról fogom meg. Egész életemben dolgoztam, és szerencsém volt, hogy mindig értéket tudtam teremteni, mert lehetőséget kaptam rá. Azt szoktam mondani, hogy ezt az üzleti modellt, amit a Gránit Bankban csinálunk, nem a szél fújta be ide. Ha mások úgy látják, hogy van befolyásom, akkor az a munkám miatt van. Amiatt a több tíz éves munka miatt, ami mögöttem van, beleértve azt a nagyon sok okos embert is, akivel dolgoztam. 

Szerintem hosszú távon kiemelkedő, kemény munkával lehet hiteles az ember, és ha ezt befolyásnak hívják, hát legyen.”

A Gránit elmúlt évéről

Ezermilliárd forint fölötti mérlegfőösszeggel, tizenhárommilliárd fölötti adózás előtti eredménnyel zárta 2022-t a Gránit Bank. Több mint százezer ügyfélszámlát kezelnek, és ők az egyetlen bank, akik a babavárót fizikai jelenlét nélkül, teljesen online ügyintézéssel adják.

A mérlegfőösszeget elsősorban a betétállomány növekedése hajtotta,

a lakossági betétállomány több mint nyolc százalékkal nőtt, miközben a bankszektorban 0,3 százalékkal csökkent.

Az interjúban elmondta azt is, hogyan érinti a bank hitelezési politikáját az, hogy Tiborcz István hiteligénylőből tulajdonos lett, és hogy milyen mértékben folyik bele a bank ügyeibe. De szó esik a bank felvásárlási politikájáról és a terveiről is 2023-ra.

A legbefolyásosabb magyar nők 2023

2023-ban is elkészült A legbefolyásosabb magyar nők lista, kattints a kategóriákért: üzlet | média | közélet | kultúra

Értékes kapcsolati hálóval és tőkével rendelkeznek, tekintélyes büdzsét kezelnek, fontos ügyekben mernek véleményt formálni, és hallatják a hangjukat. Vagy éppen csendben végzik a dolgukat, és háttérbe húzódó stratégák. Egyszóval befolyásosak az üzleti életben, a közéletben, a kulturális életben vagy a médiában. A lista néhány érdekes szereplőjével idén a megszokott szócikkek helyett interjút közlünk, ezekből is kirajzolódik, mit értünk befolyás alatt. Tudást, kapcsolatokat, pénzt, időzítést, teljesítményt ­­– az ellentmondásaikkal együtt.

Keresd a teljes listát és az interjúkat a márciusi Forbesban!

The post Gránit-vezér: Nem bántam meg, hogy Tiborcz beszállt appeared first on Forbes.hu.