:

Bukta? Nyolc készpénz és pénztáros nélküli boltját zárja be az Amazon

Bukta? Nyolc készpénz és pénztáros nélküli boltját zárja be az Amazon

Az Amazon nyolc fizikai üzletét zárja be az Egyesült Államokban. Készpénz (és pénztáros) nélküli Amazon Go üzletekről van szó, amelyek nagyon drága technológiát használnak. Az Amazon az üzletportfólió optimalizálásával indokolja a lépést. Tényleg nem tudnak versenyezni az online kereskedelemmel az automata boltok?

Optimalizálnak

Április 1-jén végleg bezár két Amazon Go New Yorkban, négy pedig San Franciscóban. Seattle-ben két üzlet már korábban lehúzta a rolót, számolt be a Business Insider és a Retail Detail kereskedelmi szakportál. Az Amazon Go honlapja szerint az Egyesült Államokban 29 ilyen automata boltjuk ban, vagyis most a boltok ötöde végleg bezár, ami kérdéseket vet fel a készpénzmentes üzletek jövőjével kapcsolatban. 

Az Amazon év elején egyébként is felfüggesztette a fizikai üzletnyitásokat, mert egy, az eddiginél sikeresebb formátumot szeretne kidolgozni.

Az Egyesült Királyságban Amazon Fresh néven futó formátum sem tűnik egyértelműen sikeresnek, Londonban is bezárt egy pénztármentes bolt nemrégiben.

Napi címlap Kis Judit 12 perc olvasás
Pénztármentes boltokat nyit a magyar gasztrovállalkozás
Napi címlap Fekete Emese 11 perc olvasás
Bemész, leemeled a kólát, és legálisan kisétálsz vele – ilyen élesben a magyar pénztármentes bolt
Üzlet Vaszkó Iván 10 perc olvasás
A magyar Haidekker fivérek már megcsinálták életük üzletét. Most belevágtak egy újba és kaptak is rá 570 millió forintot

A cég vezetése ugyanakkor azt mondta, továbbra is elkötelezettek az automata boltok iránt, és nem kerül veszélybe az Amazon Go-koncepció, de mint minden vállalatnak, időnként nekik is felül kell vizsgálniuk és optimalizálniuk kell a stratégiájukat. Hangsúlyozták: több mint 20 Amazon Go működik az USA-ban, és továbbra is vizsgálják új boltok nyitásának lehetőségét, legutóbb például Seattle-től délre, Puyallup-ban nyílt egy új egység.

A recesszió azonban az amerikai óriást sem kíméli: egyrészt nagyon drága az ilyen boltokban használt technológia, mivel például a vásárlókat monitorozzák, más a fizetési- és a beléptetőrendszer. Másrészt pedig a vásárlók is jobban megnézik, mire költenek, és ezekben a boltokban nem a legolcsóbb termékek szerepelnek a kínálatban.

Úttörők voltak

Az Amazon 2018-ban indult el automata boltjaival az Egyesült Államokban, majd Amazon Fresh márkanév alatt Európában is terjeszkedésbe kezdett 2021 tavaszán.

A koronavírus számos korlátozással járt a kiskereskedelemben, és a vásárlási szokásokat is megváltoztatta, így elsődleges szempont lett a minél gyorsabb és lehetőség szerint készpénzmentes lebonyolítás.

A kiskereskedelmi és gasztro vonalon mozgó piaci szereplők körében az utóbbi évek láthatóan felgyorsították az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket, de a lendület most megtörni látszik. 

A hazai úttörő

Az Amazon saját technológiát fejlesztett a pénztármentes boltokhoz, de sok startup is foglalkozik ilyennel. A műfaj hazai úttörője Kende Gábor. Ahogyan arról mi is írtunk, vállalkozása, a Kende Gastro Zrt. 2021-ben érintésmentes, teljesen automata üzletek kiépítésére írt alá kizárólagos, Közép-Európára szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal. A bolt prototípusát Budaörsön mi is kipróbáltuk tavaly májusban. Vásárlás közben nem kell beolvasni a vonalkódokat, nem kell kártyával vagy telefonnal fizetni, semmire sincs szükség. Sőt – és ez a boltot üzemeltetőnek könnyebbség – a termékeket eleve nem kell ellátni vonalkóddal vagy mikrocsippel sem, csak egy-egy darabot minden terméktípusból le kell mérni és körbefényképezni egy erre való szerkezettel, mielőtt a polcra kerülnek.

A pénztármentes technológiát – a súlyérzékelős polcokkal és a profi kamerarendszerrel – 2-3 hónap alatt szinte bármilyen meglévő üzletre ki tudják alakítani. Kende Gábor tavaly azt mondta,  hogy a legnagyobb kereskedelmi láncoktól kisebb élelmiszerüzletekig, barkácsboltoktól állateledel-üzleteken át könyvesboltokig és szállodákig folyamatosak a megkeresések. „Amit darabra vagy súlyra lehet értékesíteni, annál ez működőképes, és mindenki látja, hogy ez a jövő”, mondta Kende Gábor.

The post Bukta? Nyolc készpénz és pénztáros nélküli boltját zárja be az Amazon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés