:

A kormány újra hozzányúlt a rezsialaphoz: mi történt 93 milliárd forinttal az éj leple alatt?

Nem a szerda éjszakai volt az első alkalom, hogy a kormánynak bele kellett nyúlnia a rezsialapba, ezúttal állami, egyházi és civil intézmények is kaptak pénzt.

Ismét megcsappant a rezsivédelmi alap: 93 milliárd forintot csoportosított át a kormány szerda éjjel – írja a Magyar Közlöny. Arra, hogy ez pontosan mire ment el, igen homályos magyarázatot adtak:

70 milliárd forint ment a „központi költségvetési szervek egyéb működési céljainak finanszírozására”23 milliárd forintot pedig egyházi és civil intézményfenntartók kapnak, szintén egyéb működési céljaikhoz.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az állami, illetve egyházi intézmények túl magas villany- és gázszámlákat kaptak korábban, aminek a költségét most a rezsivédelmi alapból kellett kipótolni.

Nem ez az első hasonló pótlás a kormány részéről: mint arról a Forbes.hu februárban beszámolt, nemrég 115 milliárd forintot csoportosítottak át a távhőkasszába, hogy fenn tudják tartani annak pozitív egyenlegét. Az elszálló energiaárak miatt a kormánynak már korábban a négyszeresére kellett emelni a rezsivédelmi alapot, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig azt mondta: a rezsicsökkentés árát mindenki fizeti.

The post A kormány újra hozzányúlt a rezsialaphoz: mi történt 93 milliárd forinttal az éj leple alatt? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés