:
Breaking News

Megdőlt a mítosz: a magyar szívesen jár át dolgozni a szomszédba

Megdőlt a mítosz: a magyar szívesen jár át dolgozni a szomszédba

Majdnem százezren ingáznak az országban magyarországi lakhellyel. Már ötvenezer magyar jár át nap mint nap Ausztriába dolgozni.

Magyarországról összesen több mint 92 ezren járnak át dolgozni szomszédos országokba – derül ki az Eurostat felméréséből.

Ez nem sokban tér el a Központi Statisztikai Hivatal adataitól, miszerint a külföldön dolgozó, de Magyarországon élő emberek száma 99 ezer.Az osztrák minisztériumi adatok szerint közülük majdnem ötvenezren Ausztriába ingáznak, ez jóval meghaladja a Pozsonyból és környékéről Ausztriába ingázók számát.

Minden századik

A magyar adat azt jelenti, hogy

minden századik magyar munkavállaló Ausztriába jár át dolgozni,

és minden ötvenötödik magyar más országban dolgozik.

A magyar dolgozók tehát az uniós átlagnál kétszer mobilisabbak – írja a G7. Az Eurostat 2019-es adatai szerint a Luxemburgba ingázó franciák és a Németországban dolgozó lengyelek után az Ausztriában munkát vállaló magyarok voltak abban az évben a harmadik legtöbben.

Az osztrák minisztériumi adatok eltérhetnek az Eurostat adataitól, hiába van valakinek osztrák lakcíme, lehet, hogy hétvégenként Magyarországon tölti a szabadidejét. Sokan akár évtizedekig élhetnek kétlaki életet.

Hol ehetsz mától olcsón nagyon jót? Ezen a 157 helyen, csak siess a foglalással

Ki-be járnak a fővárosból

A Pest vármegyéből Budapestre, vagy más területre ingázók is sokan vannak európai uniós összehasonlításban.

A munkaerő 40,5 százaléka nem a vármegyén belül dolgozik.Összességében minden tizedik magyar kényszerül ingázásra az országon belül, ennél többen csak Belgiumban utaznak másik régióba a munkahelyükre.

The post Megdőlt a mítosz: a magyar szívesen jár át dolgozni a szomszédba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés