:
Breaking News

Kormányinfó: Infláció? Az nem a mi hatáskörünk, hanem Matolcsyéké!

A miniszter továbbra is feltételes módban beszélt a pedagógus-béremelésről: a magyar ellenzék tevékenységéhez és az európai uniós forrásokhoz köti a lépést.

Ebben a ciklusban a pedagógusoknak ad hasonló béremelést a kormány, mint az előző ciklusban az orvosoknak – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfon. A miniszter szerint most „Brüsszelben dolgozók szurkálják a késeket a pedagógusok hátába”, ezért nem tud a kormány az év eleji 10 százalékos emelésnél többet adni a tanároknak. Ez az emelés még az inflációt sem követte le, reálértéken tehát csökkent a tanárok fizetése.

2025-től azonban több mint 800 ezer forintot kereshet egy átlagos tanár, mert akkor már ennyi lesz a diplomás átlagbér 80 százaléka – mondta a miniszter.

Inflációs zavar

Gulyás azt is elmondta, mindenhol rekordot döntött az infláció az Egyesült Államoktól Európáig. Ez azonban nem igaz, például Franciaországban és Spanyolországban alacsonyán tudták tartani a pénzromlás mértékét. „Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy minimálisan csökkent az éves érték januárról februárra. Később többször is elmondta: az infláció mérséklése a jegybank hatásköre.

Gulyás később éppen az idézett Eurostat adataira hivatkozva mondta, hogy a magyar fogyasztók kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt. A gáztárolók nincsenek vészesen kiüresedve, de az újratöltés során

már magasabb gázárakkal számol a kormány.

Gulyás arról is beszélt, hogy az Európai Unió másképp gondolkodik a gyermekvédelemről, mint a kormány. Szerinte Brüsszelben nem látják be, hogy ez tagállami hatáskör. „Az elmúlt hetekben egyre nagyobb számban napvilágot látott esetek” miatt úgy látja, vitába kell szállni az Európai Bizottsággal.

Még változhatnak a vármegyebérletek

Az önkormányzatok működtetik a városokon belüli közlekedést, ezért rajtuk múlik, érvényesek-e a vármegyebérletek és országbérletek a helyi tömegközlekedési eszközökön – mondta Gulyás. A jelenlegi terv szerint a helyközi járatokon érvényes városhatáron belül is (kivéve Budapesten), de az Építési és Közlekedési Minisztérium tárgyal több önkormányzattal is, ezért lehet, hogy az érvényességet kiterjesztik néhány helyijáratra is.

The post Kormányinfó: Infláció? Az nem a mi hatáskörünk, hanem Matolcsyéké! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés