:

Szinte biztos, hogy vírusos a telefonod! Mutatjuk, hogy mit tegyél

Szinte biztos, hogy vírusos a telefonod! Mutatjuk, hogy mit tegyél

Rossz hírünk van: az okostelefon több baktériumot és kártevőt tartalmazhat, mint a vécéülőke. A mobilok higiéniai szempontból katasztrófa sújtotta övezetnek számítanak, de van erre is megoldás.

Baktériumuk, allergének, pollenek és vírusok lepik el nap mint nap az okostelefonok felületét.

Ezt nem én állítom, hanem az Arizoniai Egyetem egyik kutatója, Charles Gerba, aki szerint a mobilok rejtett fertőzési gócként is funkcionálnak, amellett, hogy lehet velük kommunikálni, fotózni, játszani, navigálni és filmezni is.

A jó élet Szalai Péter 9 perc olvasás
Piszok drága az új Samsung csúcstelefon, de legalább nem jellegtelen, és nincs gyenge pontja
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Xiaomi 13 Pro: Szteroidon hizlalt telefon aranyáron, különösebb extrák nélkül
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Ide még a spanyol király is gyalog jár, hogy megnézze a nyújtható telefonokat! Ilyen volt a világ legnagyobb mobil expója
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Íme a mobil, ami kirobbanthatná a háborút a hajlítható telefonok piacán

Az állandóan fogdosott kijelzőn és hátlapon simán ott lehetnek többek között a gyomorproblémákat okozó streptococcus és kólibaktériumok, valamint az influenza-, sőt covidvírusok is, hogy csak néhány ronda példát említsek.

Ha jobban belegondolunk, ez nem meglepő, hiszen a telefon számos esetben ki van téve a mikroorganizmusok támadásának. Koszos kézzel fogdossák és szennyezett felületre teszik a felhasználók, olykor pedig még idegenek is ráköhögnek, prüszkölnek.

A telefonokat nem tudjuk megkerülni.

De nem kell izgulni, nem vagyunk kénytelenek tűrni a baktériumok és vírusok terrorját. A telefon megpucolásával jelentősen lehet javítani a helyzeten – csak nem mindegy, hogyan és mivel tesszük ezt. A részletek előtt nagyon fontos megjegyezni, hogy a tisztítást be kell emelni a napi-heti rutinok közé, hiszen hamar visszatérhetnek a kórokozók.

Telefontakarítás

Tok

Első lépésként a tokot kell eltávolítani és megpucolni. Ennek sarkaiban, réseiben összegyűlhet a mocsok, érdemes fülpiszkálóval nekiesni ezeknek a részeknek.

A tokot is érdemes takarítani.

A műanyag bármilyen általános háztartási tisztítóvegyszerrel megtámadható, ha ennyitől baja lesz, akkor a telefont sem tudja megvédeni.

Nem mindegy, mivel

Kényes elektronikai eszközökről van szó, amelyekkel érdemes finoman bánni. A legjobb a puha mikroszálas kendő – viszont a papírzsepi, papítörlő, pláne a durva szivacs használata szigorúan tilos. Ezek ugyanis könnyen megkarcolhatják, megsérthetik az üveget és a készülékházat is. Ennek következtében még a drágább készülékek is hamarabb tönkremehetnek.

A speciális, képernyőkre szánt eszközöket a telefonoknál is lehet használni.

A telefonnál el kell felejteni a hagyományos tisztítószereket, mert azok károsíthatják az eszközt.

A profik házi kutyulékot is készíthetnek (40 százalék desztillált víz, 60 százalék orvosi alkohol), de tökéletes megoldás lehet az elektronikai boltokban megvásárolható speciális, általában szórófejes kijelzőtisztító (monitortisztító) is.

Ezzel kell benedvesíteni a kendőt, és gyengéden átmasszírozni a képernyőt, az oldalsó részt és a hátlapot. Különös figyelmet kell fordítani a kameraszigetre, illetve a kamerákra, mert ezekben is hajlamos összegyűlni a nehezen eltávolítható szennyeződés.

Óvatosan kell bánni ezekkel a kényes eszközökkel.

Nem árt kétszer-háromszor végigmenni rajta, és végül egy teljesen tiszta, száraz mikroszálas kendővel áttörölni. Arra nagyon kell figyelni, hogy kevés folyadékot használjunk, nehogy befolyjon a készülékház belsejébe, például a csatlakozókon keresztül.

A kulcs a rendszeresség

Jómagam fülptisztító pálcikával külön le szoktam dörgölni a gombok oldalát, a hangszórórácsot, valamint a be- és kimeneteket. Az előfordulhat, hogy szösz megy az USB-portba, azt tűvel szoktam nagyon óvatosan kipiszkálni. Ha már teljesen száraz a hátlap, a kijelző, illetve a tok is, akkor óvatosan vissza lehet bele tenni, és ezzel végeztünk is.

Érdemes alaposan lepucolni a telefont.

Érdemes ezt a műveletet tényleg párnaponta, legrosszabb esetben hetente elvégezni. Nem tart sok ideig, ennyit pedig megérhet az ember egészsége – pláne akkor, ha valakinek vagy a környezetében élőknek gyengébb az immunrendszere.

Pontosan emiatt jobb evés közben elfelejteni a nyomkodást, hiszen olyan eszközhöz nyúlunk falatozás közben, ami hemzseghet a vírusoktól, bacilusoktól és mindenféle egyéb mikroorganizmusoktól.

The post Szinte biztos, hogy vírusos a telefonod! Mutatjuk, hogy mit tegyél appeared first on Forbes.hu.