:

Hatalmas tollat fotóztak a Marson

Hatalmas tollat fotóztak a Marson

Különleges felvételeket készített a NASA Curiosity marsjárója a vörös bolygón – írja a Space.com. A robot február 2-án, a szürkületben örökített meg egy olyan jelenséget, amelyet eddig nem dokumentáltak az égitesten. A képen a Földről már ismert alkonyati sugár látható, a sötétebb sávok a fotón a marsi felhőkön figyelhetőek meg.

A Curiosity legújabb feladata a helyi felhők vizsgálata a szürkületi időszakokban. A 2012 augusztusa óta missziót teljesítő rover 2021-ben az éjszakai felhőket már tanulmányozta.

A most megörökített alkonyi felhők eltérnek a korábban dokumentáltaktól: magasabban, egy hűvösebb rétegben helyezkednek el, és feltételezhetően fagyott szén-dioxidból, azaz szárazjégből állnak. A felhők elemzéséből a szakértők értékes információkat gyűjthetnek a marsi időjárásról, illetve a helyi atmoszféra tulajdonságairól.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

A mostani felhőfigyelő küldetés januárban kezdődött, és március közepéig tart.

Január 27-én a Curiosity egy különös, tollszerű képződményt is lefotózott.

Mark Lemmon, a Space Science Institute munkatársa szerint a képen a színjátszás a részecskék nagyságáról árulkodik, ahol átmenet látható, ott a részecskeméret változik a felhőben.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Az alkonyati sugarat és a tollra emlékeztető felhőt ábrázoló felvétel egyaránt panorámakép. A létrehozáshoz 28 fotót használtak fel.

The post Hatalmas tollat fotóztak a Marson first appeared on 24.hu.