:
Breaking News

OTP: Lehet, jó évük volt, de azt nem a magyar bankoknak köszönhetik

Több mint 80 százalékos visszaesés látható Csányi Sándor bankjának 2022-es hazai tevékenységében, összességében mégis jó évet zárt.

Ma hajnalban közzétette az OTP a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését, amiben a várakozásoknál mérsékelten magasabb eredményszámokat közölt a bank.

2022-ben jelentős nehézségek elé állította a bankot az ukrajnai háború.

Nagyságrendileg 50 milliárd forinttal csökkent az orosz és ukrán bank eredménye,le kellett írni befektetéseket, amik Magyarországon veszteségként jelentek meg.


Ezután több olyan kormányzati intézkedés – úgy mint az extraprofit adó, a magyar pénzügyi szervezetek különadója vagy a törlesztési moratórium és a kamatstop – sújtotta a bankot, ami az orosz-ukrán veszteség dupláját, mintegy 138 milliárd forintot tett ki.

Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a Portfolio szerint az előbbiről azt mondta:

„Extraprofitot nem látunk, extra veszteséget viszont igen. Nem zárom ki, hogy más bankoknál, vagy más szektorokban van extra profit, de nem az OTP-nél.”

A külföldi érdekeltségek viszont jól teljesítettek

Összességében mégis kifejezetten jó évet zárt 2022-ben a bank, ha figyelmen kívül hagyjuk a magyar, az orosz és az ukrán bankjait. Csak 24 százalékkal esett a profitjuk,

miközben a magyar tevékenységében 84 százalékos volt a visszaesés.

2022 nyaráig, amíg 6-7 százalék körül alakult a hazai kamatszint, addig ez az OTP működését érdemben nem befolyásolta, viszont az alapkamat 10 százalékos emelése már marzs-eróziót okozott a banknál. A jelentésből kiderül, hogy a hitelállomány 15 százalékkal nőtt, ezen belül a vállalati hitelállomány 33 százalékkal bővült.

Több ebből OTP: Lehet, jó évük volt, de azt nem a magyar bankoknak köszönhetik Hivatalos: a Facebook is csinál magának egy Twittert

A külföldi leánybankok – az OTP jelen van többek között Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Szlovéniában is – viszont jól teljesítettek tavaly, ez részben kompenzálta a háború és a magyar kormány intézkedéseinek hatásait. A magyar alaptevékenység részaránya tovább csökkent a cégcsoporton belül, egyben jelentősen nőtt az eurózónához tartozó, vagy az ERM-ben lévő országok részesedése.

Az OTP jelentése szerint recessziós várakozások sem Magyarországon, sem más európai országokban nem fognak bekövetkezni, idénre további gazdasági növekedésre készülnek.

The post OTP: Lehet, jó évük volt, de azt nem a magyar bankoknak köszönhetik appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés