:
Breaking News

MOK: A gyógyítás magasabb rendű a politikánál

MOK: A gyógyítás magasabb rendű a politikánál

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint az orvosok esetében nem működik a megfélemlítés, ezért az orvostársadalom támogatását kéri.

„Mi úgy gondoljuk, hogy a gyógyítás magasabb rendű dolog, mint a politika, és arra koncentráltunk, hogy a politika nehogy beférkőzzön a Kamarába”

– mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke a Telexnek adott interjúban. Álmos hozzátette, hogy habár nem áll minden orvos azonos politikai oldalon, mégis 97 százalékuk támogatta azt, ahogy a kormánnyal folyó vitában a kamara határozottan kiállt az érdekeik védelme mellett.

Függetlenségről

A szervezet alelnöke szerint amiatt fontos az orvosok teljes függetlensége, mivel az orvosi döntésekért – amin betegek élete múlhat – annak kell vállalnia a felelősséget, aki ott van a beteg ágya mellett. Ha azonban más dönt a szakember helyett – vagy a feje felett –, azért nem lehet az orvost felelőssé tenni.

„Ezt valahogy nem tudja megérteni a belügyi vezetés, hogy mi nem úgy működünk, mint a rendőrség.”

Az orvosok vezénylése vagy az alapbérük csökkentése egyre inkább kiszolgáltatottá teszi az orvosokat, akik így nagyobb eséllyel hagyhatják el az országot.

Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor visszavonják a törvényt? – interjú Kincses Gyula MOK-elnökkel

A Szegedről indult mozgalomról

Álmos Péter Szegeden, állami ellátásban dolgozik pszichiáterként. 2015-ben barátaival együtt indították az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoportot.

A fiatal orvosok nyugat-európai mintára a betegeket valóban szolgáló, működőképes és átlátható egészségügyi rendszert akartak megvalósítani, amiből nem menekülnek el sem a betegek, sem a szakemberek. A hálapénz felszámolása mellett az addig elhallgatott kórházi fertőzések ügyeinek nyilvánosságra hozását is kezdeményezték. Az előbbit 2021-ben sikerült megvalósítaniuk.

2019-ben sikerült elérniük a MOK vezetőségéig, az akkori választásokon a 32 kamarai tisztségből 27 lett a reformereké. Tavaly újabb demokratikus szavazáson kérték ki a tagság véleményét, akkor 71 százalékos támogatást kaptak.

A külföldre vándorlásról

Álmos Péter 2005-ben végzett az egyetemen. Úgy látja, hogy az akkor diplomát szerzők jelentős része már a végzés utáni években elment külföldre, így

a ma negyven év körüli korosztályokban szinte alig maradt itthon orvos.


Ez a háziorvosok hiányában és magas átlag-életkorában is látható, emellett a szakrendelőkben is egyre kevesebb az orvos. Az utóbbi években mind jobban kiépülő hazai magánegészségügybe is egyre több szakember vándorol, egyre kevesebben maradnak az állami ellátásban.

Pintér Sándor új fegyelmezési eszközét is elrejtették a MOK-ot szétverő törvényben

A megfélemlítésről

Álmos Péter szerint a 2015-ben megfogalmazott céltól, miszerint átlátható és működőképes egészségügyi rendszert szeretnének, még nagyon távol állunk. Ezt jól mutatta a koronavírus-járvány hivatalos kezelése is, titkolták az adatokat, az intézkedések bevezetéséről sokszor váratlanul, egyes esetekben szakmai megalapozottság nélkül döntöttek. Álmos Péter szerint ha az orvostársadalom most a Kamara mellé áll, ezekért a célokért tovább folyhat a küzdelem.

„Az orvosok esetében nem működik úgy a fenyegetés és a megfélemlítés, mint esetleg más szakmáknál: egy orvosnak nem nehéz állást találni, még vidéken sem.”

Hozzáteszi, nem olyan könnyű elbocsátani őket, hiszen üres rendelőt látva azonnal zúgolódni kezdenének a kezelésre váró betegek.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post MOK: A gyógyítás magasabb rendű a politikánál appeared first on Forbes.hu.