:
Breaking News

Időben kell őket odaengedni – harminc éve erős női kezekben a háromgenerációs játékbiznisz

Időben kell őket odaengedni – harminc éve erős női kezekben a háromgenerációs játékbiznisz

Friss amerikai munkatapasztalatokkal, ötszázalékos jutalékért kezdett el edzőcipőtől babakocsin át ruhákig mindenfélével kereskedni a rendszerváltás után a Medito mátriárkája, Osztián Gabriella. Az unoka, Borbély Letícia már a jövő és a fenntarthatóság felé vezeti a játékbizniszt. Közben felkészül a negyedik generáció.

„Bátorság kell, és határozottság. Szégyenlősen nem lehet odamenni senkihez, ha el szeretnék adni valamit. Emberi kapcsolatokat kell kötni. Amikor elkezdtem, sokkal inkább erről szólt a kereskedelem.”

Kemény, méltóságteljes üzletember ül velem szemben a cég 13. kerületi telephelyének irodájában. Osztián Gabriella szemét csak akkor futják el a könnyek, amikor családjáról beszél. Mellettünk lánya, Ildikó és unokája, Letícia a legifjabb családtagot, a három hónapos Lilient dajkálják.

A Medito Kft. több mint harminc éve van erős női kezekben, és a három generációt hallgatva úgy tűnik, a következő évtizedekkel sem lesz gond.

Több ebből „Századiknak lenni valamiben? Minek?” – címlapon Máté Kriszta, a producer a cápák mögött Megszólalt a Gránit-vezér „Tiborcz úr” tulajdonrészéről – ők a legbefolyásosabb magyar nők 2023-ban

Ma már a huszonnyolc éves Borbély Letícia is vezető pozíciót tölt be a családi cégben, három éve nagyanyja mellett ügyvezető, megosztják a feladatokat. Gabriella a pénzügyeket és a beszerzést viszi, Letícia felel a kapcsolattartásért, az eladásért, a cégfejlesztésért és a munkatársakért. Ő az, aki a jól működő rendszert modernizálva felkészíti a céget a jövő feladataira. Friss édesanya, de így is szentel napi egy-két órát az ügyintézésre, azt mondja, igényli is.

Jó üzlet az Osztián, vásároljon Óbudán

Gabriella, a „mátriárka”, már gyerekkorában megélte a kereskedők mindennapjait. A háború után apjának fűszerüzlete volt, sokat sürgölődött nála, segített a leltározásban, a cukormérésben. „Jó üzlet az Osztián, vásároljon Óbudán” – emlékezik vissza a fülbemászó kis rigmusra.

Miután elvették a családtól az üzletet, apja az állami Közért vállalatnál dolgozott, aztán 1956-ban Kanadába disszidált. Gabriella az estin elvégzett közgazdasági szakközépiskola után látogatta meg apját Winnipegben, aki addigra, nyolc év alatt étterem- és billiárdterem-tulajdonos lett.

Osztián Gabriella szemét csak akkor futják el a könnyek, amikor családjáról beszél. Mellettünk lánya, Ildikó és unokája, Letícia a legifjabb családtagot, a három hónapos Lilient dajkálják. Fotó: Kálló Péter

A fiatal lányt mély vízbe dobták odakint, három nap múlva már üzletvezető volt. Az ott töltött tíz hónap, mint mondja, jelentősen formálta a személyiségét, merőben más életszemléletet kapott. Megrakott bőröndökkel jött haza Budapestre, ahol aztán megfigyelték, piros lakkcsizmájával bajba került.

A Medito Kft.-t 1990-ben alapították meg. „Addigra nemcsak a garázsban, de a kazánházban, az udvaron a fólia alatt is dobozokban állt az áru, majd beköltözött a nappaliba is.

Olyanok voltunk, mint Tóték, állandóan dobozoltunk”

– veszi át a szót Ildikó, aki tinikorában, majd fiatal felnőttként egyre jobban beszivárgott a családi bizniszbe. Az üzleteket járta, terítette az árut, akár lánykabugyi volt az, akár rondácska baba vagy öngyújtó. Minden feladatkörbe beilleszkedett, amire szükség volt, a kirakatrendezéskor kiélhette kreatív energiáit, az üzletkötésben valódi tehetségnek mutatkozott.

A TELJES CIKK A MÁRCIUSI FORBESBAN!

Az árukészlet formálódásáról, az ázsiai utazásokról, a generációkon átívelő közös munkáról és a játékkereskedelemről a márciusi magazinban mesélt a Medito Kft. Ebben a számban találod A legbefolyásosabb magyar nők listáját is, lapozz bele a magazinba!

The post Időben kell őket odaengedni – harminc éve erős női kezekben a háromgenerációs játékbiznisz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés