:

Meglepő, kik veszik készpénzért a legdrágább lakásokat

Bár az életkor szerinti megoszlás alapján továbbra is a középkorúak a legaktívabbak a lakáspiacon, meglepő, melyik korcsoport veszi a legdrágább lakásokat, ráadásul csakis készpénzért.

Nagyon kevesen vesznek lakást hetven éves kor felett, de meglepő módon ők azok, akik a legdrágábban vásárolnak. Átlagosan mintegy 20 millió forinttal többet költenek ingatlanra, és csakis készpénzzel fizetnek az Otthon Centrum elemzése szerint.

Több ebből Népességcsere, sok munkásbusz és még több túlóra – így nézhet ki a magyar összeszerelő ország Jellinek eladja a felújítás alatti Sofitelt, meg is van a vevő

Míg az országos átlagérték 39 millió forint, addig a 70 év felettiek átlagosan 57 millió forintért vásárolnak. 

A 40-49 éves generáció 42,3 millió forintért vett ingatlant, ez 8 százalékkal haladja meg az átlagot. A többi korosztály a középérték alatt költ, és leginkább a fiatal felnőttek lógnak ki a sorból.

Az ingatlanpiacra először belépő generáció átlagosan 30,5 millió forintot fordít ingatlanvásárlásra, ami 22 százalékkal elmarad az országos átlagtól.

Az életkor szerinti megoszlás alapján továbbra is a középkorúak a legaktívabbak a piacon: az OC hálózatán keresztül a legtöbb tranzakciót a 40-49 év közötti korosztály kötötte 26,5 százalékkal, őket minimális különbséggel a 30-39 év közötti generáció követi 24,7 százalékkal.

A 60 év felett ingatlant vásárlók aránya azonban már számottevően alacsonyabb, 14,5 százalék, míg a 70 év felettieké egészen csekély, mindössze 3,6 százalék.

Hitelből vagy készpénzzel

Jelentősen visszaesett a hitelből vásárlók aránya és az állami támogatásokat is jóval kevesebben veszik igénybe.

Ezzel párhuzamosan nőtt a készpénzes vevők hányada, országos átlagban már a 76,1 százalékot is eléri.  A hitelt is igénylők aránya 13,3 százalék, míg az állami támogatásokat hitellel vagy anélkül igénylők aránya 10,5 százalék.

Itt is korosztályonként eltérnek az átlagolt arányok. A 30 év alattiak mindössze 54,6 százaléka vásárol csak készpénzzel, míg 20,5 százalék vesz igénybe hitelt, negyedük pedig állami támogatást. Nem meglepő, hogy a 30-39 éves korosztály tagjai között a legmagasabb a hitelből vásárlók aránya, 22,2 százalékkal.

Hatvan év felett azonban már 98 százalékban a készpénz dominál, 70 év felett pedig kizárólag ez jöhet szóba.

The post Meglepő, kik veszik készpénzért a legdrágább lakásokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés