:

„Ezer éve várok, sokáig kell még?” – nehezen találni elég gazdit, mindent be kell vetniük az állatvédőknek

„Ezer éve várok, sokáig kell még?” – nehezen találni elég gazdit, mindent be kell vetniük az állatvédőknek

Profi képek, frappáns posztok, szívhez szóló történetek, jótékonysági vásárok és adománygyűjtések – egyre szélesebb az eszköztár, amit a kutyák gazdához kerülése érdekében bevetnek a szervezetek. Szükség is van rá, a járvány időszakához képest jelentősen visszaesett az örökbefogadások száma.

„Holnap fény derül az ezüst színű, lebegő fül tulajdonosára, akiről már most megsúgjuk, hogy egy babakorú, 4-5 hónapos leányka. Közepes termetével bakkecske módjára fog betoppanni leendő gazdija életébe.”

A közösségi médiára posztolt képen egy kedves szem és egy selymes fül látható, más nem igen vehető ki. Úgynevezett érkezős poszt, az érdeklődés felkeltését szolgálja. Aztán másnap jön a „teljes alakos” kép, a hosszabb, tényszerűbb leírás a kutyáról, aki gazdát keres.

Ez az egyik olyan kreatív megoldás, amit a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvány (MFÖEK) vet be annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet a gazdát kereső kisállatokra.

Ez persze csak az egyik a sok közül. Volt már olyan, hogy ismert ember vállalta, hogy ellátja az ideiglenes befogadó feladatait és erről rendszeresen posztol a közösségi médiában, és az MFÖEK gyakran szervez rendezvényeket is. Ezeken egyrészt ismeretet adnak át a felelős állattartásról, de nem titkolt szándékuk az sem, hogy a szervezetet megismerő új emberek között új gazdákra is lelnek. Időről időre tartanak adománygyűjtő eseményeket is, vasárnap is lesz egy gardróbvásár, amelyet Eke Angéla színésznő szervez.

A kutyázás önfeláldozással jár, rengeteget bele kell tenni, ha boldog életet szánunk nekik

„Nálunk teljesen tudatos döntés, hogy a pozitív dolgokra igyekszünk koncentrálni, nem arra, hogy az adott kutyával vagy cicával milyen rossz dolgok történtek, mielőtt a gondozásunkba került, hanem arra, hogy ez egy jó lehetőség a számára.

Mi igyekszünk mindent megtenni, hogy a legjobb gazdát találjuk meg neki.

Ebben persze az is segít, hogy a mi szervezetünk a mentést eggyel távolabbról nézi: nem szembesülünk nap mint nap élesben azzal, hogy mennyi állat vár gazdára, vagy hogy milyen állapotban kerülnek be a telepekre – az itt dolgozó kapcsolattartóink viszont igen. Emberfeletti munka, amit ők végeznek”

– mondja a kizárólag önkénteseket foglalkoztató, hét éve indult MFÖEK Alapítvány munkatársa, Bicsérdi-Fülöp Eszter. – „Arra törekszünk, hogy a legtökéletesebb kutya-gazdi vagy cica-gazdi párosokat találjuk meg. Ehhez fontos, hogy minél több információt osszunk meg az állatokról. Ezt megpróbáljuk úgy tenni, hogy a leírás minél befogadhatóbb legyen. Ne legyen túl cukormázas, de drámai se. Derüljön ki, hogy ha adott esetben valamilyen egészségi vagy viselkedési problémája van az állatnak. Elmondjuk, hogy hogy halad ezek leküzdésével, vagy milyen feladata lesz ezzel a gazdinak az örökbefogadás után.”

Visszaesett az örökbefogadások száma

„Az utóbbi másfél évben azt tapasztaljuk, és ezt más szervezetek is megerősítik, hogy nagyon nehezen gazdásodnak az állatok. Hosszabb idő alatt sikerül gazdát találni, mint a járvány időszaka alatt.

2020-ban több mint 200 állatot adtunk gazdához, tavaly 60-nál is kevesebbet”

– mondja Bicsérdi-Fülöp Eszter. Az okokról inkább csak találgatnak. Valószínűsíthető, hogy sokaknak változtak meg az életkörülményei és nem tudnak egy ilyen nagy és költséges feladatot vállalni, nem tudnak elköteleződni 15 évre.

Új érkező poszt a MFÖEK-nél. Fotó: Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát

Ugyanezt tapasztalják a Dius Cumizdája Kölyökmentő Alapítványnál. A gazdátlan kölykökre specializálódott szervezetnek januárban mindössze 5 kutyát sikerült örökbe adnia. A február élénkebb volt, akkor 15-17 kutya talált általuk gazdára – tudtuk meg az alapítvány munkatársától, Széles Brigittától. Ők a magas inflációt sejtik a háttérben, szerintük az lehet az oka, hogy egyre kevesebben engedhetik meg magunknak, hogy kutyatulajdonossá váljanak.

Diusék a „cuki táblák” irányába mozdultak el,

„Lehetnék a kutyusod?”, „Ezer éve várok… sokáig kell még?”, és ehhez hasonló kézzel írt táblákkal fotózzák a kutyusokat,

hátha így jobban felfigyelnek rájuk a potenciális gazdák a közösségi médiában.

Ők ketten alkotják a szervezetet, a kutyák a saját lakóházukban kapnak helyet ideiglenesen. Ha felnőtt kutyának kell gazdát találni – ők 3-4 hónapos korig fogadnak kutyákat –, akkor is segítenek, olyankor közvetített gazdikereső posztokkal segítik a megfelelő gazda megtalálását. Kiemelten foglalkoznak az ivartalanítással is, a Fejér megyei Vajta környékén például van olyan falu, ahol nagyon sok kóbor cicát sikerült ivartalaníttatniuk.

A Dius Cumizdája gazdikeresői

Gardróbvásár a kutyákért

Március 12-én, vasárnap már harmadik alkalommal rendezi meg Eke Angéla Junior Prima díjas színésznő azt a gardróbvásárt, amelynek a teljes bevétele a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvány javára megy. Az érdeklődők a legnagyobb hazai divattervezők felajánlásaira is lecsaphatnak, de a kezdeményezésben részt vevő hírességek egy-egy kedvence, valamint a színésznő ruhatárának egykori darabjai is új gazdára találnak.

Az elmúlt két évben közel 2 millió forint gyűlt össze az alapítvány javára a kezdeményezés jóvoltából. 2023-ban minden eddiginél nagyobb szabású eseményre készül a színésznő, eddig több mint 40 elismert, valamint feltörekvő tervező tett felajánlást.

Több ebből Nem lehet előre lemodellezni egy ezer halottat rejtő helyszínt – így mentett életeket Sarolta és Karma Törökországban Ezek most a legjobb kutyabarát helyek – az Asia Center is köztük van A kutyázás önfeláldozással jár, rengeteget bele kell tenni, ha boldog életet szánunk nekik

The post „Ezer éve várok, sokáig kell még?” – nehezen találni elég gazdit, mindent be kell vetniük az állatvédőknek appeared first on Forbes.hu.