:
Breaking News

Gázfogyasztás: rég láttunk ilyet januárban

Gázfogyasztás: rég láttunk ilyet januárban

Januárban 30 százalékkal kevesebb földgáz fogyott, mint 2022 elején – írja a Népszava a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi jelentése alapján. A felhasználás 11,8 terawattórára (TWh, a lap számítása szerint 1,2 milliárd köbméterre) rúgott. Bár a csökkenés jórészt az enyhébb időjárásnak tudható be, a különbség a hőmérséklethatást kiszűrve is 16 százalék. A csúcsnapi felhasználás 489 GWh-t – körülbelül 48 millió köbmétert – tett ki, ami 2014 óta a legkisebb érték.

Decemberben a lakosság 24, az ipar 31, az erőművek pedig 8 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottak az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az ipar nagy gázfelhasználó, és januárban meglepően nagy visszaesést szenvedett el. Ezt nemcsak a gázfogyasztás, hanem a KSH adatai is mutatják.

Csúfos találat érte a magyar gazdaság utolsó támaszát. Ennyit az idei növekedésről?

A mérséklődést az enyhébb időjárással és a magasabb gázárakkal magyarázzák. Külföldről 225 millió köbméter gáz érkezett és maradt az országban, ami 38 százalékos esés az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel együtt a tárolók kihasználtsága nőtt.

A piaci árak januárban decemberhez képest 17-20 megawattóránként (MWh) 17-20 euróval (köbméterenként 66-77) forinttal csökkentek. Az irányadó, holland, TTF-nek nevezett gáztőzsde a hónapot MWh-nként 62,5 eurón – köbméterenként 242 – forinton zárta. Az ázsiai vevők a hónap második felében többet fizettek a termékért és kissé a magyar piac is drágábbnak bizonyult.

The post Gázfogyasztás: rég láttunk ilyet januárban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés