:

Elkezdődött a kirúgott tanárok pere: mit nyerhetnek?

Elkezdődött a kirúgott tanárok pere: mit nyerhetnek?

Két tankerületet is bepereltek az engedetlenségi akcióik miatt elbocsátott pedagógusok, az első per ma kezdődött.

Elkezdődött a pere a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán Kapin Lillának, a budapesti Eötvös József Gimnázium és Törökné Pethő Erzsébetnek, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanárának, akiket a Belső-Pesti Tankerület tavaly november 30-án felmentett az állásából, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben – írja a Telex.

A Külső-Pesti Tankerületet is beperelték, őket a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárok, az a per később kezdődik majd.

Interjú Vámosi Ágoston 17 perc olvasás
Az iskolák összevonásának lenne értelme, a tankerületeknek most semmi értelme – interjú
Interjú Zsiborás Gergő 14 perc olvasás
Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor visszavonják a törvényt? – interjú Kincses Gyula MOK-elnökkel
Interjú Zsiborás Gergő 21 perc olvasás
A tanároknak huszadika körülre elfogy a fizetése – a bér nemcsak megalázó, hanem egyszerűen nem elég

Mit nyerhetnek vele?

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszűntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, hivatkozva a véleménynyilvánítási szabadságára. Az első tárgyaláson még a perfelvétel zajlik, több tárgyalás várható az ítélethirdetésig.

Ha a tanárok nyernek, akkor kérhetik, hogy vegyék vissza az állásukba őket, és az elmaradt munkabérüket is ki kell majd nekik fizetni.

Az ítélet azért is mutathat messzebbre, mint egy munkaügyi per kimenetele, mert ha a tanárok nyernek a bíróságon, akkor a polgári engedetlenségi mozgalomban résztvevő tanárokat nem lehet majd elbocsátással fenyegetni. Ha a bíróság úgy látja, hogy a tankerületeket jogosan jártak el, akkor viszont szinte eszköz nélkül maradnak a tiltakozó tanárok. A polgári engedetlenségi akciókat azért kezdték el, mert a kormány korábban egy törvénymódosítással kiüresítette a sztrájkjogot.

The post Elkezdődött a kirúgott tanárok pere: mit nyerhetnek? appeared first on Forbes.hu.