:

Megint üzent az MNB a Revolutnak

Megint üzent az MNB a Revolutnak

Kétségek merültek fel a Revolut 2021-es bevételeinek ellenőrizhetőségével kapcsolatban. A hazai jegybank pedig megragadta a lehetőséget, hogy újból megfogalmazza elvárásait az újgenerációs banki szolgáltató felé.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét – írta közleményében a jegybank, amit a Forbes.hu-hoz is eljuttatott.

Most ez adja az apropót

Az MNB nem először szólal fel a Revolut gyakorlata ellen, tavaly már több alkalommal is jelezték fenntartásaikat. Most annak alkalmából ismételték meg a jegybanki javaslatot, hogy a Revolut könyvvizsgálója jelezte: fennáll a kockázat, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek.

A könyvvizsgáló szerint a 2021-es évi teljes bevétel 75 százalékát nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, lévén azok kripto és deviza ügyletekhez köthetők. Így a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valóságtól.

Több ebből Másfél évtizede nem láttunk ekkora bankcsődöt – mi lesz a betétesekkel? Így áll az orosz infláció egy év háború után

Az MNB szerint a társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél.

De miért piszkálja az MNB ennyire a Revolutot?

Az MNB Revolutot érintő aggályairól tavaly írtunk részletesen a Forbes.hu-n. Jelenleg a Revolut nem magyarországi leánybankként működik itthon, hanem határon átnyúló szolgáltatóként – a litván Revolut-leányvállalaton keresztül. A jegybank szerint ezzel szemben a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha

a Revolut Bank leánybankként működne, tevékenységét magyarországi székhellyel, a vállalt kockázatoknak megfelelő tőkeerővel, az MNB felügyelete alatt végezné.

Az MNB érvelése szerint a hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat. A magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre.

Mi is a baj itthon a Revoluttal? Hogy kevés a pénz vagy hogy nem beszélünk litvánul?

Egyébként a Revolut célja nem is a leánybanki státusz lenne. A litván bankfelügyelet korábban arról tájékoztatta az MNB-t, hogy az újgenerációs bank fióktelepet (azaz nem leánybankot) kíván létesíteni Magyarországon. Azonban még a fióktelep tevékenységét sem kezdte meg.

Kihez forduljunk, ha gond van?

A Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok szerint a bank székhelye szerinti felügyeleti hatóság (jelen esetben Litvánia) látja el. Az MNB-t a fogyasztóvédelem terén „fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg. Az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést. A betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja. Elszámolási vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók szintén Litvániában kereshetnek jogorvoslatot.

Az MNB a fentiek ellenére támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat. De kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát – emelték ki a közleményben.

The post Megint üzent az MNB a Revolutnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés