:
Breaking News

Itt építi fel az állam az újabb gázerőműveket

Még Orbán Viktor jelentette be múlt csütörtökön, hogy újabb gázerőművek épülnek a keleti országrészben a beruházások növekvő energiaigénye miatt. Akkor a helyszínről és a finanszírozásról még keveset tudtunk, mára ezekről is lehullt a lepel.

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére, közölte az Energiaügyi Minisztérium. A gázerőművek megépítését már a múlt héten belengette Orbán Viktor, akkor a hazai gazdaság növekvő energiaigényével indokolta a lépést.

Konkrétan három, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű felépítése van tervben:

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű,az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül. Több ebből Az állam nem fizet Mészáros Lőrincéknek – kisebb cégek kerülhetnek emiatt bajba Különadó: nem értik a téglagyártók sem, mitől védi őket a kormány

Így összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Erre szükség is lesz, hiszen a keleti országrészben rengeteg ipari kapacitásnövelő beruházás folyik, a debreceni BMW-üzemtől kezdve a kínai CATL óriási akkumulátorgyáráig.

Eldőlt a finanszírozás

Orbán múlt héten még azt mondta, hogy a finanszírozás végső formája még nem dőlt el: állami és uniós források is benne vannak a pakliban, akárcsak a külföldi befektetés is. Az MVM Csoport most nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít az erőművi blokkok megépítésére.

Ezzel az is eldőlt, hogy a projektet állami forrásból fogják fedezni.

Rugalmas erőművek épülnek

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 GWh villamos energiát termelhet majd. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák is. Például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg.

A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.

A kombinált ciklusú gázturbinás (ún. CCGT) erőművek előnyei, hogy

viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható.

Az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges, fogalmaz a minisztérium közleménye. A tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

The post Itt építi fel az állam az újabb gázerőműveket appeared first on Forbes.hu.