:

Orbán és Szijjártó is Párizsba repül – mit jelent ez Paks II.-re nézve?

A miniszterelnök és a külügyminiszter is Franciaországban tárgyal ma. Az időzítés nem véletlen: hamarosan erősödhet a francia szerepvállalás Paks II. atomerőműben.

Franciaországba utazott Szijjártó Péter külügyminiszter. A kormánytag Facebook-bejegyzése szerint két helyszínt is meglátogat:

először Párizsban tárgyal az OECD főtitkárával,majd Flamanville-ben a nukleáris ipar egyik vezető vállalata, a Framatome képviselőivel

A nukleáris ipar nem véletlen: a Paks II. beruházásban való francia részvétel növeléséről fog egyeztetni a külügyminiszter.

Több ebből Az állam nem fizet Mészáros Lőrincéknek – kisebb cégek kerülhetnek emiatt bajba Itt építi fel az állam az újabb gázerőműveket

Orbán is Párizsba repül

Nem Szijjártó az egyetlen kormánytag, aki ma Franciaországban fog egyeztetni. Orbán Viktor miniszterelnök munkavacsora keretében tárgyal Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel hétfőn Párizsban – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozó témáiról csak annyit közöltek, hogy az aktuális európai ügyek, az ukrajnai háború, az európai versenyképesség, az energiaügyek és az európai védelmi ipar helyzete fog szóba kerülni. Francia sajtójelentések szerint a találkozóra a március végi EU-csúcs előkészületei keretében kerül sor. A Portfolio.hu ugyanakkor úgy értesült, hogy Paks II. helyzetét is érinteni fogják.

Az ügy most azért aktuális, mert a német exporthatóság bizonytalan, hogy kiadja-e a Siemens Energynek a Paks II. irányítástechnikájával kapcsolatos engedélyt. A vonatkozó közbeszerzést francia-német konzurciumban, a Framatome-mal együtt nyerte el a német vállalat.

Így a német bizonytalankodás mellett végül a francia fél mentheti meg a projektet.

The post Orbán és Szijjártó is Párizsba repül – mit jelent ez Paks II.-re nézve? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés