:

Varga elárulta, mennyire ütötte meg a gazdaságot az EU pénzek visszatartása

Szóban keménykedett egy sort Brüsszellel a pénzügyminiszter, miközben a magyar gazdaság számára nagyon fontos, hogy mielőbb hozzájusson a befagyasztott EU-s forrásokhoz.

A magyar gazdaság már recesszióba fordult, de éves alapon tavaly még növekedni tudott (4,6 százalékkal). Brüsszelben tanácskoznak az EU pénzügyminiszterei, ahol Varga Mihály magyar tárcavezető arról is beszélt az ülés előtt, hogy mit vesztett Magyarország azzal, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt egyelőre nem jut közösségi forrásokhoz.

A magyar pénzügyminiszter szerint 5 százalék felett is lehetett volna a növekedés, ha hozzájutunk az EU-s forrásokhoz.

Több ebből Mégis mi történik a magyar iparban? Megjött a friss adat: mélyrepülésben az építőipar

Erős mondat Vargától

„A források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta a magyar versenyképességet, ezzel beleszólt a tagállamok közötti gazdasági versenybe”.

A tárca közleménye idézi Vargát, aki szerint a helyreállítási alap kapcsán a Bizottság értékelése „indokolatlanul pozitív”. Más kérdés, hogy a Bizottság ezt az értékelést azért tudta megtenni, mert a koronavírus-járvány okozta leállás miatt létrehozott alapból az első kifizetések már két éve kimentek, így látják, hogyan hasznosultak ezek a források. Magyarország a korrupciós kockázatok miatt eddig egyetlen eurócenthez sem jutott hozzá.

Kritizálta az EU-s hitelek, pedig mi is kérünk belőle

Kissé meglepő volt, hogy Varga a közös EU-s hitelfelvételt is kritizálta, mondván, „ha kimerülnek a hitelpiacok, a tagállamok külön-külön nehezen jutnak majd forráshoz”. Az EU covid utáni helyreállítási alapja felerészben támogatás, másik része hitel – ezt előbb a magyar kormány elutasította, de tavaly év végén már jelezte, hogy innen is hívna le forrásokat.

Egyelőre nem halad jól, hogy a magyar kormány kiengesztelje Brüsszelt az EU-s forrásokért cserébe. A Bizottság a gyakorlatban is látni akarja, hogy a magyar kormány végrehajtja az igazságügyi reformot és valóban fellép a korrupció ellen. A kormány narratívája ellenére, egyelőre mindenben igyekezett a sokat szidott Brüsszel kedvére tenni.

The post Varga elárulta, mennyire ütötte meg a gazdaságot az EU pénzek visszatartása appeared first on Forbes.hu.