:
Breaking News

Menő vagy gagyi a hajlítható kijelzőjű luxus laptop? Egyáltalán van bármi értelme?

Menő vagy gagyi a hajlítható kijelzőjű luxus laptop? Egyáltalán van bármi értelme?

Legyen minden korábbinál sokoldalúbb, és irigykedjen rá mindenki! Ez lehetett a terv, amikor az Asus megalkotta a Fold nevű, hajlítható képernyős laptopját. Megvizsgáltuk, hogy mennyire életképes a koncepció.

A telefonoknál évek óta tombol a hajlítható kijelző láz, és már egyre több cég jelentkezik ilyen különleges termékekkel.

A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Íme a mobil, ami kirobbanthatná a háborút a hajlítható telefonok piacán
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ha van 1,3 millió forintod új laptopra, ezt a csodagépet nyugodtan megveheted

Mostanra az őrület a hordozható számítógépeket is elérte, amit tökéletesen bizonyít, hogy az Asus a tavaly év végén bemutatott ilyen készülékét villámgyorsan piacra dobta.

Laptop, monitor és tablet egyben. Kép Asus

Többek között mi is rátettük a kezünket egy rövid időre a Zenbook 17 Fold fantázianevű termékre, hogy kipróbáljuk. Alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e bármi értelme a mindennapokban ennek a megoldásnak. Berlinben a nemzetközi bemutatón én is láttam már korábban működés közben, de ott és akkor annyira azért nem voltam meggyőzve a létjogosultságáról.

A státusz szimbóluma

Az egészen biztos, hogy a tervezés során kiemelt szempont volt, hogy olyan termék szülessen, amire mindenki felkapja a fejét. Amit mindenki megnéz, amivel lehet villogni, és ami minden kétséget kizáróan jelzi gazdájának társadalmi státuszát.

Egyszerűen magára rántja a tekintetet.

Az Asus Zenbook 17 Fold, ugyanis teljesen egyedien néz ki, ez nem is lehet kérdés.

Az eszköz tulajdonképpen egy 17,3 hüvelykes, érintőképernyős táblagép, amit egyszerűen össze lehet hajtogatni pillanatok alatt, és ekkor kapunk egy 12,5 hüvelykes kijelzővel ellátott notebookot. Mindez nagyon látványos, hiszen a kijelző is hajlik, és amikor kivesszük a táskából és kinyitjuk arra lehetetlen nem odafigyelni.

Itt látszik, hogy mekkora.

De az is tény, hogy jóval vaskosabb, és nehezebb, mint egy normál kialakítású, ugyanekkora képátlójú rokona. Azért a másfél kilogrammos súly, és a durván két centis vastagság sem vészes, ettől még egyszerűen hordozható marad a készülék.

Laptop, tablet, monitor

Az pillanatok alatt kiderült, hogy az Asus Zenbook 17 óriási előnye a hagyományos termékekkel ellentétben, hogy használható tabletként, laptopként és monitorként is.

Ugyanis a hátulján elhelyeztek egy kihajtható elemet, aminek köszönhetően feltámasztható és ilyenkor olyan, mint egy 17,3 hüvelykes, asztalból kinövő képernyő. Ez pedig kellően nagy méret ahhoz, hogy akár filmezni is lehessen rajta.

Monitorként is bevethető.

Ha valaki notebookként vetné be, akkor a képernyő értelemszerűen megfeleződik, és az alsó rész virtuális billentyűzetként is használható. Ez kétségkívül látványos, azonban nem túl felhasználóbarát megoldás, hiszen gépelni ezen nem túl komfortos. Viszont a dobozában megtalálható egy speciális, direkt e modellhez tervezett Bluetooth-os klaviatúra, amely apró mágnesek révén a készülékházhoz is erősíthető.

A klaviatúra vezeték nélkül csatlakozik.

Ez a kiegészítő valódi gombokat tartalmaz, található rajta egy tapipad is, és ennek bevetésével olyan, mintha egy hagyományos laptopot használnánk. A gombok nyomásútja, érzékenysége megfelelő, a gépelés egészen kényelmes, de ha valaki ezzel nem elégedett, akkor bármilyen Bluetooth támogatású vezérlőeszközt is egyszerűen párosíthat hozzá.

Teljesítmény, üzemidő

A hardcore szakértők részéről érkeztek fanyalgó kritikák, hogy Fold az árához képest nem elég erős, de hát teljesen felesleges egy ilyen modellt összevetni a tradicionális rokonaival.

Hagyományos laptopként is bevethető.

A fő problémájuk, hogy nincs benne dedikált videókártya, ám józan ésszel könnyű belegondolni, hogy ez megnövelte volna a méretét, a fogyasztást, a hőtermelést és az árát is.

Egyszerűen nem egy nagy teljesítményű gamer gépet, vagy munkaállomást akartak letenni az asztalra, nincs ezzel semmi gond.

Egyébként a hardverrel különösebb gond nincs, mert egy 12. generációs Intel i7 processzor került bele, 16 GB RAM társaságában. Ez a konfiguráció pedig bőven elég a manapság használatos felhasználói és irodai szoftverek futtatásához.

Összecsukva ekkora. Egész kényelmesen hordozható.

Tehát kellően gyors a levelezés, Word doksik kezelése, a chatelés, a netezés, még a nagy felbontású filmek lejátszásával, illetve a képszerkesztéssel sincs gond.

Játékra, 3D-s tervezésre, nagy felbontású videók vágására, kriptobányászatra nem alkalmas, azonban nem is arra szánták. A melegedéstől előzetesen nagyon tartottam, de e téren abszolút pozitív csalódást okozott, csak alig langyosodott át, így ölbe is lehet venni, nem fog megsütni.

Alapvetően általános hétköznapi használatra alkalmas.

A hatalmas egybeképernyő zabálja az energiát, de erre felkészültek, hiszen egy viszonylag nagy kapacitású 75 Wh-s akkumulátort kapott. A nagyobb fogyasztás miatt azonban ez is csak átlagos üzemidő elérését biztosítja, azaz használattól függően be kell érni 5-8 órával a tapasztalataink alapján. A beépített hangrendszer nem valami nagy szám, konkrétan zenehallgatásra alkalmatlan a termék, annyira fájóan hiányoznak a mélyek. De ez igazából nem lepett meg, hiszen manapság gyakorlatilag minden laptop és tablet ilyen gondokkal küzd.

OLED képminőség

Ez a termék legkülönlegesebb, legfuturisztikusabb része, ez nem is lehet kérdés. A hajlítás vonala a hétköznapi használat során nem tűnik fel, és egyáltalán nem zavaró. Kinyitva 4:3 képarányú, mint egy régi CRT monitor, a felbontása viszont 2560×1920 képpont.

Ez pedig kiváló részletességet jelent, és a finom átmenetek visszaadása is megoldott. Összehajtva, laptopként 12,5 hüvelykes, 3:2 képarányú, 1920 x 1280 felbontású megjeleníthetővel dolgozhatunk.

Az alkalmazott, több, mint egy milliárd tónus visszaadását szavatoló OLED technológiának hála a kontraszt végtelen, a színek nem fátyolosak, ragyogóak, élesek, valósághűek.

A kép minőséget teljesen rendben van.

A képi világ nagyon-nagyon szép, egy hagyományos LCD kijelzőt notebook mellé téve az az érzésünk, mintha két külön faj lennének. Az 500 nites maximális fényereje kiemelkedő laptop szinten, és ennek köszönhetően egyrészt kültéren is látható a kép, másrészt a nagy dinamikatartományú anyagoknál érzékelhető a HDR effektus.

Életképes a Zenbook 17 Fold?

Mint említettem, eleinte voltak fenntartásaim a termékkel kapcsolatban, de ezeket hamar elfútta a lágy tavaszi szellő a tesztelgetés során.

Teljesen jó a koncepció. Ez egy szuper termék. Kép: Asus

Az Asus Zenbook 17 Fold ugyanis nem csak egy parasztvakító látványosság, ugyanis a hajlítható képernyő valóban hozzáadott értéket jelentő extra.

Ennek köszönhetően használható tabletként, monitorként és hordozható számítógépként is egyszerre a masina. Ez alapvetően egy lifestyle modell, és a hétköznapokban remek társ lehet, a megjelenése pedig nagyon bombázó, egy igazi presztízs cucc.

Engem meggyőzött, abszolút van létjogosultsága ennek a vonalnak. Az ára mondjuk húzós, hiszen durván 1,1 millió forintot kérnek el érte, tehát tömegtermék biztos nem lesz, de hát az újdonságok eleinte mindig sokba kerülnek.

The post Menő vagy gagyi a hajlítható kijelzőjű luxus laptop? Egyáltalán van bármi értelme? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés