:

Zsiday: ezért a forintot ütik meg elsőnek, amikor a világon zűrzavar van

Zsiday: ezért a forintot ütik meg elsőnek, amikor a világon zűrzavar van

Az amerikai bankcsődök pénzügyi válságot nem okoznak, de a kamatemelést még leállíthatják. Nem beszélve a forint gyengüléséről, ahol most olyasmit láthatunk, mint a tömött éjszakai diszkókban.

Az amerikai bankcsődökről és a forintárfolyam gyengüléséről is beszélt Zsiday Viktor befektetési szakértő. A Citadella alap portfóliókezelője a Portfolio.hu podcastjában úgy fogalmazott: a Silicon Valley Bank (SVB) és társai csődje ellenére nem vár újabb, rendszerszintű pénzügyi válságot.

Az elmúlt napokban ugyanis azok a bankok kerültek a csőd közelébe, akik túl nagy kockázatot vállaltak.

Olcsó, rövid lejáratú hitelből finanszíroztak egy magasabb kamatozású, hosszabb lejáratú eszközt. Ez akkor probléma, ha az eszközök árfolyama valami miatt hirtelen meginog.

Több ebből Míg te pihentél, a forinttal csúnyán elbántak, kritikus szintről fordult vissza Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is

A bankcsődök továbbterjedését sikeresen akadályozhatja meg Zsiday szerint a Fed hétvégi lépése. A teljes kártalanítás ígéretével meg lehet nyugtatni más bankok betéteseit, hogy ne vegyék ki a pénzüket.

Ha bankválságot nem is okoz, az SVB és a Signature Bank bedőlése még így is megállíthatja a Fed jelenlegi kamatemelési ciklusát a tengerentúlon. A kamatok további emelése ugyanis a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegeti a jövőben. „Ez nem biztos, hogy jobb végkifejlet a gazdaság és az infláció számára, mintha most megállnának.”

Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is

A forint és a tömött diszkó

A bankcsődök hírére a forint még a régiós devizákhoz képest is jelentős gyengülésbe kezdett. Tegnap két és fél hónap után a 400 forintot is átlépte az euró árfolyama. Zsiday szerint mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország a legkockázatosabb ország a régióban.

„Itt 18 százalék kamatot kell adnunk a befektetőknek, míg máshol 6-7 százalék kamatot kapnak. Nyilván azért kell ilyen sokat adnunk, mert egy nagyon kockázatos ország vagyunk.”

Magyarországot most a forró pénz finanszírozza. Tehát olyan befektetők, akik a forinttal spekulálnak és kihasználják a mostani kamatkülönbözetet. De ha bármi probléma merülne fel, akkor kiszállnak. „Mint egy tömött diszkóban, próbálnak azért az ajtóhoz közel állni és az első rossz jelre elmenekülnek.”

Ez a helyzet akkor változna, ha a forró pénzek mellett a hosszú távra tervező befektetési alapok vagy nyugdíjpénztárak is mernének finanszírozni minket. Ehhez azonban az kell, hogy a befektetők elhiggyék: Magyarország a nyugati blokkhoz akar tartozni. Az EU-s megállapodás megkötése nem is a beérkező pénzek miatt lenne fontos, hanem azért, hogy kialakuljon ez a bizalom.

The post Zsiday: ezért a forintot ütik meg elsőnek, amikor a világon zűrzavar van appeared first on Forbes.hu.