:

Bejelentkezett a bankóriás a 20 ezer milliárd forintos mentőövért

Bejelentkezett a bankóriás a 20 ezer milliárd forintos mentőövért

Meg is fogják kapni a hiányzó összeget. Már nem csak a tengerentúlt érinti a bankpara.

A Credit Suisse 50 milliárd frank (54 milliárd dollár) kölcsönt kér a svájci jegybanktól, hogy helyreállítsa a likviditási gondjait és a befektetői bizalmat – írja a Reuters. A zürichi bank meg is fogja kapni a kért összeget, mivel egy meglévő opciós jogot hívnak most le.

A svájci pénzügyi felügyelet és a jegybank már szerdán kijelentette: ha a banknak szüksége lesz pótlólagos finanszírozásra, a svájci jegybank juttat neki forrást.

Az 50 milliárd frankos kölcsön körülbelül 20 ezer milliárd forintnak felel meg. Hogy érzékeltessük az arányokat: ez az összeg Magyarország 2022. évi GDP-jének közel harmadát teszi ki.

Több ebből Zsiday: ezért a forintot ütik meg elsőnek, amikor a világon zűrzavar van Míg te pihentél, a forinttal csúnyán elbántak, kritikus szintről fordult vissza

Gondban az európai bankok

Credit Suisse már tavaly év végén sem festett jól, 9000 embert bocsátottak el, új tulajdonos tett be friss tőkét a bankba. Az egyik tulajdonos, a Saudi National Bank ugyanakkor épp azt szögezte le: nem ad újabb finanszírozást a banknak. A piacokat az sem nyugtatta meg, hogy szabályozási korlátozásokra hivatkoztak.

A Credit Suisse értékpapírjainak árfolyama több mint 24 százalékot zuhant szerda estére, de a többi európai bankpapír sem nézett ki jól.

Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is

A bankokkal kapcsolatos negatív hangulat befékezheti a magas infláció miatt kamatemelési ciklusban lévő központi bankokat. A magas kamatok nehezebbé teszik a hitelek visszafizetését, ami újabb nyomás a bankrendszeren. A Reuters ugyanakkor úgy értesült, az EKB kitart a kamatpálya emelése mellett, mivel továbbra is magas inflációs környezetet vár. Így a bankcsődök ellenére 50 bázispontos emelésről dönthetnek ma. Ez lesz az egyik legfontosabb esemény a pénzügyi piacokon ma.

The post Bejelentkezett a bankóriás a 20 ezer milliárd forintos mentőövért appeared first on Forbes.hu.