:
Breaking News

Körözik Putyint

A háború kirobbanása óta most először adnak ki valaki ellen nemzetközi elfogatóparancsot az orosz invázióval kapcsolatban. Csakhogy Oroszország nem is ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök vádjával elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – írja az MTI a hágai székhelyű bíróság pénteki bejelentése alapján.

A hágai bíróság kérelmet elbíráló bírói tanács azért adta ki az elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy

Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba

– áll a közleményben.

Ugyanazon bűncselekménnyel összefüggésben elfogatóparancsot adtak ki Marija Alekszejevna Lvova-Belovára, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosára is.

Most mi lesz?

Azt már a hvg.hu jegyzi meg, hogy Putyin szóvivőjének keddi közlése alapján Moszkva továbbra sem ismeri el az ICC joghatóságát.

Bár az ICC-ről szóló egyezményt ők is aláírták 2000-ben, nemhogy soha nem ratifikálták azt az orosz parlamentben, de azt követően, hogy az ICC 2016-ban orosz megszállásnak nevezte a Krím annektálását, Oroszország rá egy napra vissza is vonta korábbi aláírását.Márpedig az ICC – amellett, hogy semmilyen letartóztatási hatásköre nincs – kizárólag a bíróságot létrehozó megállapodás aláíró országaiban gyakorolhatja jogköreit.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az orosz fõügyészi hivatal igazgatótanácsi ülésén Moszkvában 2023. március 15-én.

The post Körözik Putyint appeared first on Forbes.hu.