:

Mégis mi kerül 350 ezer forintba egy otthoni ventilátorban? Megnéztük!

Mégis mi kerül 350 ezer forintba egy otthoni ventilátorban? Megnéztük!

Okos, szuperdizájnos, és azt ígéri, hogy párásítja, sőt még a vírusoktól is megtisztítja a levegőt. Ez a Dyson PH04, egy igazi luxuskatagóriás otthoni-irodai ventilátor – kipróbáltuk, hogy a valóságban mire képes, tényleg kínál-e olyan extrákat, amik kiemelik a gigantikus termékóceánból.

Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor a háztartási gép egyet jelentett az unalmas, uniformizált külsővel. Jó pár olyan cég akad már, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a dizájnra, azaz hogy termékei megjelenésükben is valami extrát kínáljanak.

Közéjük tartozik a brit Dyson, ami emellett is irgalmatlan energiákat mozgat meg annak érdekében, hogy a szolgáltatások terén is tágítsa a határokat.

Ebben persze nem a szívjóság, hanem kőkemény gazdasági érdekek vezérlik a céget. Ezek azok az extrák ugyanis, amelyek révén azt remélik, hogy a drága termékeket tömörítő prémium kategóriában is betonbiztos pozíciókat tudjanak kiépíteni maguknak.

A jó élet Szalai Péter 5 perc olvasás
Igen dizájnos, megóvja a hajat, és nagyon nem olcsó: Magyarországra is befutott a tudományos hajformázó
Üzlet Forbes 9 perc olvasás
A család, amely pálcikákból épített dollármilliárdos birodalmat, hála a covidteszteknek
Pénz Somogyi Szonja 6 perc olvasás
Tomboló nyár és új rezsi: erre figyelj, ha már a légkondit se mered bekapcsolni
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Íme a hajszárítók Ferrarija, de vajon mit tud 200 ezer forintért?

A cég e stratégiára építve hagyományosan erős a porszívók szegmensében, de az elmúlt másfél évtizedben gőzerővel kezdtek tapogatózni más irányokba is. Vannak hajszárítóik, hajformázóik, sőt színre léptek már alapvetően otthoni használatra szánt ventilátorokkal is. Ez utóbbi család jelenlegi legnagyobb tudású tagja a Purifier Humidify + Cool Formaldehyde (magyarul körülbelül „Tisztító, párásító + hűtő formaldehid) fantázianevű Dyson PH04.

Igen, ez egy ventilátor. Fotó: Dyson

A modell tehát azért már a nevével is jelzi, hogy itt többről van szó szimpla légkavarónál, az árcédulára pillantva pedig csak erősödik az érzés. A ketyere ugyanis durván 350 ezer forintot kóstál, ennyi pénzért pedig joggal várhatná el az ember, hogy valami szédületes készüléket kapjon, ami lényegesen többet kínál, mint átlagos rokonai.

Bomba dizájn

Nyugodtan állítható, hogy a termék már megjelenésével is jelzi ezt, hiszen azonnal látszik rajta, hogy nem hétköznapi berendezésről van szó.

Leginkább a Lánchíd budai hídfőjénél elhelyezett nullás kilométerkőre emlékeztet a külső, túlzás nélkül állítható, hogy magára rántja a tekintetet.

Magára rántja a tekintetet. Fotó: Dyson

Az alsó részében található az agy, azaz a motor, ami beszívja a levegőt, a komplex szűrőrendszer és a víztartály. A felső ellipszis két oldalán elhelyezett függőleges réseken keresztül áramlik ki a levegő. A hagyományos lapátokat tehát felejtsük el, ez pedig már önmagában extrémmé teszi a megjelenést. A szélessége 35 centiméter, a magassága 93 centiméter, míg a tömege 8,54 kilogramm – ha nem is kifejezetten könnyen, de azért mozgatható.

Mire jó?

Légkavarás és párásítás

A bekapcsolás után azonnal érzékelhető, hogy a levegőt nagy erővel pumpálja ki magából, tehát ventilátorként megállja a helyét. A hivatalos specifikációk szerint másodpercenként akár 350 liter átmozgatására is képes, ami kiemelkedő teljesítmény ebben a kategóriában. Emellett az 1,7 literes víztartályának köszönhetően párásításra is alkalmas, ami télen a fűtött lakásban és nyáron a nagy kánikulában is igen hasznos lehet.

A forróságban ugyanis papíron kincset érhet egy masina, ami képes magából nagy erővel nedves levegőt kibocsátani – akár 36 órán keresztül utántöltés nélkül.

Viszont az is tény, hogy a szárítást nem teszi lehetővé, azaz nem képes kivonni a nedvességet a levegőből. Pedig ez jó néhány ingatlanban, például az alagsori vagy földszinti lakásokban igencsak hasznos funkció lenne. Szóval aki ilyesmire vágyna, az jobban teszi, ha másfelé keresgél.

Nincsenek lapátok, a levegő az ellipszis irányából érkezik.

Azt fontos megjegyezni, hogy maximális teljesítményre állítva egyáltalán nem halk a termék. Durván 45 decibelt mértem másfél méter távolságból, ami nagyjából olyan hangos, mint amikor elsuhan az ember mellett egy autó. Éjszakai módban, a teljesítményt levéve viszont alig hallani, ilyenkor egyáltalán nem zavaró.

Légtisztítás

A Dyson PH04 nagy extrája a szokatlan dizájnon kívül, hogy képes úgymond kipucolni a lakás vagy iroda levegőjét. Ellátták ugyanis egy komplex, többrétegű szűrőrendszerrel, aminek része egy Hepa H13 és egy aktív szénfilter is. Ez képes megkötni akár az 0,1 mikron, azaz 0,0001 milliméter átmérőjű káros részecskéket is – köztük a baktériumokat, allergéneket, formaldehideket, sőt akár a vírusokat is. Ez papíron azt jelenti, hogy még akár a SARS-CoV-2/COVID19 kórokozókat is ki tudja szedni a levegőből.

Komplex szűrőrendszert kapott. Covid ellen

A Dyson azt állítja, hogy a levegőben terjedő SARS-CoV-2 (covid megfertőzést okozó) vírussal tesztelték a légtisztító készüléket egy független laboratóriumban – egy 0,37 m3-es dobozban és 90 másodpercig. Ezen kívül a Dyson légtisztítókat Phi-6 bakteriofággal (a SARS-CoV-2-t helyettesítve) is tesztelték egy független laboratóriumban, 30 négyzetméteres helyiségben. 90 perc elteltével, maximális ventilátor sebesség mellett a bakteriofág levegőben lévő koncentrációja a kamrában 99,9 százalékkal csökkent.

 

A gyakorlati tapasztalatok mindenesetre nagyon jók. Beraktam a konyhába, ahol egyszerre működött a gázfőző és a sütő, és amit hamar beterített az ételszag. Egészen hamar, fél óra alatt megtisztította a levegőt a kellemetlen illatok nagy részétől, amikor maximális fokozaton zakatolt. De tény, hogy egy pici szag azért megmaradt, attól viszont villámgyors szellőztetéssel már meg lehetett szabadulni.

Okosfunkciók

A szuperdrága masinából nem hiányoznak az okosfunkciók sem, bár ilyen árazás mellett ez azért már alapelvárás. Ez azt jelenti, hogy párosítható a készülék a cég Android- vagy iOS-telefonokra letölthető alkalmazásával.

Telefonnal is irányítható. Fotó: Dyson

A gépben elhelyezett szenzorok folyamatosan vizsgálják a levegőt, annak páratartalmát, hőmérsékletét, és összetételét. A kapott információkat továbbítja a mobilra, a szoftver pedig képes megjeleníteni, illetve eltárolni a kapott adatokat. Ez egyben azt jelenti, hogy állandó visszajelzést kapunk a levegő minőségéről, akkor is, ha a világ másik végén vagyunk. Ez igen hasznos lehet akkor, ha gyerek vagy idős hozzátartozó van a lakásunkban.

Az alkalmazáson keresztül távolról is vezérelhető.

Emellett természetesen arra is van lehetőség, hogy a beállításokat módosítsuk a telefonon keresztül, azaz szabályozható a légkeverés és a párásítás intenzitása, valamint értelemszerűen ki is kapcsolható a készülék.

Megéri a Dyson PH04?

A Dyson PH04 egy minden kétséget kizáróan nagy tudású berendezés, termékcsoportjában jelenleg az egyik legjobbnak számít. Tapasztalataink szerint a munkáját igen jól elvégzi, a vezérlése remek, az okosfunkciók nagyon jól működnek, a dizájn pedig kiemelkedő.

De mindez az áron is meglátszik, ez nem is lehet kérdés. Jó szívvel tudom ajánlani, de csak annak, akinek nem fáj kisebb vagyont kiadni érte. Mert előnyök ide vagy oda, azért egy ilyen masina nélkül is vígan el lehet élni.

The post Mégis mi kerül 350 ezer forintba egy otthoni ventilátorban? Megnéztük! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés