:
Breaking News

Beugrott a rivális, megmenekül a svájci gigabank

Beugrott a rivális, megmenekül a svájci gigabank

Felvásárolják a bajba jutott Credit Suisse-t.

Felvásárolja a bajba jutott Credit Suisse bankot szintén svájci riválisa, a UBS egy, a svájci kormány által támogatott megállapodás keretében, írja a BBC.

A megállapodást vasárnap jelentette be a két bank, az ország pénzügyi szabályozó hatóságaival folytatott rendkívüli hétvégi tárgyalások után.

A Svájci Nemzeti Bank szerint az ügylet a legjobb módja a pénzügyi piacok bizalmának helyreállítására és a gazdaság kockázatainak kezelésére.

Pénz Forbes 2 perc olvasás
Bejelentkezett a bankóriás a 20 ezer milliárd forintos mentőövért
Pénz Gyurcsik Attila 6 perc olvasás
Lesz-e újabb rendszerszintű bankválság?
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Egyvalamiben már most rekordot hoztak a bankcsődök a 2008-as válsághoz képest

A Credit Suisse részvényeit megfosztották a szavazástól, 22,48 részvényenként után egy UBS-részvényt kapnak (a bank értékelése így 3,15 milliárd dollár). A pénteki záráskor a Credit Suisse értéke körülbelül 8 milliárd dollár volt.

Colm Kelleher, a UBS elnöke történelmi jelentőségűnek hívta a tegnapi napot, noha azt remélték, sosem jön el hasonló. „Szeretném egyértelművé tenni, hogy bár nem mi kezdeményeztük a megbeszéléseket, úgy gondoljuk, hogy ez a tranzakció pénzügyi szempontból vonzó a UBS részvényesei számára.”

Múlt héten a Credit Suisse 50 milliárd frank (54 milliárd dollár) kölcsönt kér a svájci jegybanktól, hogy helyreállítsa a likviditási gondjait és a befektetői bizalmat.

The post Beugrott a rivális, megmenekül a svájci gigabank appeared first on Forbes.hu.