:
Breaking News

Így vonult az éjszakai égbolton a ragyogó üstökös

Így vonult az éjszakai égbolton a ragyogó üstökös

Majzik Lionel magyar asztrofotós több felvételt, köztük egy animációt is megosztott a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstökösről. A 2022 márciusában felfedezett objektumra gyakran hivatkoztak az év elején 2023 legígéretesebb üstököseként: a C/2022 E3 (ZTF) az év első heteiben bizonyos időszakokban szabad szemmel is látható volt.

Az alábbi fotó 2023. február 6-án, egy teliholdas éjszakán készült, ekkor a C/2022 E3 (ZTF) egy másik égitesttel, a C/2022 U2 (ATLAS) üstökössel „találkozott” – a valóságban a két objektum igen távol volt egymástól.

A két üstökös rendkívül erős kontrasztban volt egymással és kiválóan megmutatta, hogy mekkora különbség van egy halványabb, kizárólag közepes távcsővel megfigyelhető, valamint egy majdnem szabad szemmel is látható kométa megjelenése között

– írta Majzik Lionel bejegyzésében. A kép feldolgozása hosszú időt vett igénybe.



A találkozóról az asztrofotós egy animációt is készített.

Majzik Lionel hosszú időn át figyelte a C/2022 E3 (ZTF)-t. „A távolodása ellenére, 2023. február 10-én még igen szépen tartotta magát, egy igazi klasszikus üstökös képe tárult elénk a nagy zöld kómával, a szétterülő görbült porcsóvával és a vékony ioncsóvával” – írta közösségi oldalán.



Majzik Lionel otthonába korábban a 24.hu is ellátogatott, az asztrofotózás szépségeiről és nehézségeiről szóló cikkünket itt olvashatja.

The post Így vonult az éjszakai égbolton a ragyogó üstökös first appeared on 24.hu.