:

Erzsébet királynő, Taylor Swift, Bennifer – ezek voltak 2022 legnépszerűbb jelszavai

A jelszavakban is tarol Taylor Swift, de Erzsébet királynő előtt is sokan tisztelegtek tavaly a jelszóválasztás során. Nem szerencsés.

Összesítette a SpyCloud nevű kiberbiztonsági cég, melyek voltak 2022 legnépszerűbb jelszavai – legalábbis a dark weben található különböző listák alapján. Az adatok évről évre változnak, és jellemzően tükrözik a legnépszerűbb vagy legaktuálisabb témákat, írja az Atlas VPN, kifejezetten elterjedtek például a zenével, streaminggel vagy hírességekkel kapcsolatos jelszavak.

Tavaly több százezer jelszó utalt Taylor Swift énekesnőre, Bad Bunny rapperre, a Spotify legtöbbet streamelt előadójára, vagy épp Elon Muskra. Népszerű téma volt Taylor Swift 230 millió dolláros eladást generáló albuma, a Midnights is: az énekesnővel kapcsolatos jelszavak száma meghaladta a 180 ezret. Elon Muskot és a Twittert összesen 74 ezer ember szőtte bele a jelszavába, de

megihlette az embereket Jennifer Lopez énekesnő és Ben Afflect színész egymásra találása is, a jennifer lopez, jlo, ben afflect és bennifer jelszavak 46 ezer alkalommal kerültek elő.

Milyen a jó jelszó?

Sokan nem mennek tovább a youtube, netflix vagy hulu szavaknál (260 ezer alkalommal döntöttek emellett). 167 ezer alkalommal használtak 2022-ben az Erzsébet királynővel és a királyi családdal kapcsolatos jelszót, és továbbra is népszerűek a családra (férjre, feleségre, gyerekre stb.) utaló jelszavak. Olyanok is rengetegen akadtak, akik az orosz-ukrán háború kapcsán választottak jelszót.

Bár az összetett jelszavakat nehezebb feltörni, a legtöbb ember számára nem feltétlenül ez a legjobb választás: előfordulhat, hogy nem biztonságos módszerrel kell leírniuk vagy elektronikusan tárolniuk a jelszavakat, és az is gyakori, hogy több fiókban is ezeket használják. Ráadásul elfelejteni is könnyebb őket.

A The memorability and security of passwords című könyvében Jeff Yan és társai azt tanácsolják, hogy a kifejezés kitalálásával és az egyes szavak kezdőbetűinek felhasználásával létrehozott jelszavak ugyanolyan megjegyezhetőek és biztonságosak, mint a véletlenszerűen generált jelszavak. Kísérletezhetünk azzal, hogy egy mondatból saját algoritmust hozzunk létre (például az első két betűt vagy csak az utolsó betűt használva), de két, egymással nem összefüggő szó kombinációjának használata is jó taktika lehet.

The post Erzsébet királynő, Taylor Swift, Bennifer – ezek voltak 2022 legnépszerűbb jelszavai appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés