:

Váratlan bejelentés: Jászai Gellért még nagyobbat harap a Vodafone-ból

Egy részvénycsere-üzlettel zárul a Vodafone felvásárlása. Ennek eredményeképp az állam két mobilszolgáltatóban is közvetlenül lett érdekelt, miközben a piac erős szabályozója is. A piacvezető a nagy üzletek után is még a Magyar Telekom.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a 4iG egyszerre jelentett be egy újabb üzletet, ami tulajdonképpen a Vodafone-felvásárlás záróakkordja.

Miről szól az újabb üzlet?

Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen az állami Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban – tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben az MTI-t. Az állam közvetve eddig is érdekelt volt a Yettelben, ez változott most meg.

A tárca kiemelte, hogy

az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert.


A tranzakcióval az állam amellett, hogy tovább diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes – tulajdonosi oldalról – hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez.

A tranzakció közvetlenül nem érinti sem a Vodafone Magyarország, sem a Yettel Magyarország ügyfeleit.

Jászai Gellért még nagyobbat harap a Vodafone-ból

Az üzlet eredményeképp a 4iG továbbnöveli a részesedését a frissen felvásárolt Vodafone-ban. Az eddigi felállás szerint 51 százalék volt a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégé, míg 49 százalékkal kisebbségi tulajdonos volt az állam.

A részvénycserével pénzmozgás nélkül lett 70,5 százalékos részesedése a 4iG-leány Antenna Hungáriának a magyar Vodafone-ban.

Ez azt jelenti, hogy a Jászai többségi érdekeltségébe tartozó 4iG növelte részesedését a Vodafone-ban. Az Antenna Hungária egykor állami cég volt, ma már a 4iG a fő tulajdonosa 76,78 százalékkal, a maradék továbbra is állami kézben van. Mivel az állam érdekelt az Antenna Hungáriában, a végső tulajdonosokat tekintve most így néz ki a felállás:

4iG: 54,83% (a részvénycsere előtt: 39,15%)Magyar állam: 45,17% (részvénycsere előtt: 60,85%)

A most bejelentett tulajdonosi változásoknak megfelelően a Vodafone Magyarország igazgatósága hét főre bővül, amelybe a tulajdonosi arányoknak megfelelően a 4iG csoport öt főt delegálhat.

Az állam a király

Az ügyletet ma le is zárták. Ennek eredményeként Jászai újabb források megmozgatása nélkül jutott újabb még nagyobb részesedéshez a Vodafone-ban, miközben az állam immár közvetlenül érdekelt kisebbségi tulajdonosként a távközlési piac két óriásában. Ne feledkezzünk meg róla, hogy közben Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon (NMHH) keresztül erős felügyeleti szerve is van a szektor felett (az NMHH elnökének rendeletalkotási joga is van).

Ezzel a magyar állam lett a piac legerősebb szereplője, ha még nem is piacvezető. A mobilpiacon az első hely egyértelműen a Magyar Telekomé. A magyar piaci viszonyok szinte befagytak, ami az európai szinten magasnak mondható árakban is látszódik. Kérdés, ez az új feleállás, majd gerjeszt-e akkora versenyt a különadókkal megszórt szektorban, ami középtávon lejjebbviszi majd az árakat.

The post Váratlan bejelentés: Jászai Gellért még nagyobbat harap a Vodafone-ból appeared first on Forbes.hu.