:

Történelmi dealt kötött az IMF és Ukrajna, több ezer milliárd forintnyi hitelről döntöttek

Történelmi jelentőségű hitelről kötött megállapodást az IMF és Ukrajna: ez az első állam, ami háborús helyzetben kap hitelt a szervezettől.

Megegyezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Ukrajna, a szervezet 15,6 milliárd dolláros (kb. 5,6 ezer milliárd forint) hitel folyósítását ígérte meg Kijevnek, írja a Bloomberg.

Ezzel az intézmény 77 éves történetében először kapott kölcsönt háborúban lévő ország.

Az IMF és a kijevi kormány egyelőre személyzeti szintű megállapodásra jutott, a megegyezés értelmében a hitelprogram négy évre szól majd, közölte a washingtoni székhelyű szervezet kedden kiadott közleményében. A megállapodást várhatóan a következő hetekben véglegesítik az IMF igazgatótanácsának jóváhagyásával.

A szervezet nemrég változtatott a szabályain, így már azok az országok is kaphatnak támogatást, amelyek „különlegesen magas bizonytalanságban” vannak.

A lépéstől a felek azt remélik, segít a háború sújtotta költségvetésének megerősítésében: a hitel célja, hogy támogassa az ukrán hatóságokat többek között a költségvetési és pénzügyi stabilitás, valamint a fokozatos gazdasági fellendülés kialakításában.

Az IMF közleménye azt írja, a megállapodás tükrözi a szervezet folyamatos elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett, és várhatóan segít nagyszabású kedvezményes finanszírozást mozgósítani Ukrajna nemzetközi adományozóitól és partnereitől.

The post Történelmi dealt kötött az IMF és Ukrajna, több ezer milliárd forintnyi hitelről döntöttek appeared first on Forbes.hu.