:

Odacsap a kormány a rovarfehérjéknek, két nap múlva új szabályozás jön

Új szabályozás lép életbe két nap múlva, mostantól kötelező lesz nagy betűkkel feltüntetni, ha egy élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz.

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelynek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait, írja a 24.hu. A módosítás apropója az, hogy az Európai Bizottság nemrég úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként. A mostani döntést Nagy István agrárminiszter már korábban beharangozta.

Az új rendelet értelmében a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető és a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább

a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz! szöveget.

Több ebből Új óriásgyár Budapest határában, ami még vízből sem használ sokat: így leszünk rovarfehérje-nagyhatalom Nem enne rovarokat a magyar, pedig kellhet Milliárdos üzlet nőhet a legyek szerelemketrecéből

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni. Az agrárminiszter rendelete két nap múlva lép hatályba.

A rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket. Nagy István korábban ezt azzal indokolta, hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.

A rovarfehérjére komoly iparág kezd kiépülni, épp nemrégiben írtuk meg az eddig 7 milliárd forint befektetést kapó Agroloop sztoriját.

The post Odacsap a kormány a rovarfehérjéknek, két nap múlva új szabályozás jön appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés