:

Nem olcsó befektetés, de megéri, 10 év alatt megsokszorozódott az értéke

Nem olcsó befektetés, de megéri, 10 év alatt megsokszorozódott az értéke

Jól jártak azok, akik ingatlanba fektettek az V. kerületben: 10 év alatt több mint egymillió forinttal lettek drágábbak az ingatlanok négyzetméterenként, de hasonlóan szépen teljesített a VI. és a VII. kerület is.

Elérte a millió forintos lélektani határt a (tágabb értelemben vett) belvárosi területek átlagos négyzetméterára 2022 év végére a fővárosban, derül ki a Duna House közleményéből. A befektetők által kedvelt V., VI. és VII. kerületek áremelkedése a 2023-as tranzakciós adatok szerint továbbra is kitart, 1,08 millió forintra növekedtek az átlagos négyzetméterárak idén (ez 6 százalékos növekedést jelent 2022 második feléhez képest).

Az 5 évvel ezelőtti elemzésében a Duna House még azt jósolta, 2020-ra léphetik át az egymillió forintos négyzetméterenkénti árszintet az V. kerületi lakások, azonban a használt téglalakások átlagos négyzetméterára már 2019 második félévére meghaladta az 1 millió forintos mezsgyét.

Az idei év első hónapjainak tranzakciói alapján a VI. és a VII. kerületi átlagárak is közelítenek a milliós határ felé,

Terézvárosban 944, Erzsébetvárosban pedig már 960 ezer forintra nőtt az ingatlanok ára négyzetméterenként.

Több ebből 1,4 milliós négyzetméterár ide vagy oda, új kedvenc kerülete van a budapestieknek Albérletpiac: drágultak a lakások, 210 ezer a budapesti átlag

2014 óta tart az áremelkedés

Hosszabb időintervallumot vizsgálva a belvárosi kerületek áremelkedése 2014 második félévétől kezdve szinte szünet nélkül tart, mindössze a járvány időszakában volt stagnálás. Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint jól jártak, akik évekkel ezelőtt belvárosi ingatlanba fektették megtakarításukat, hiszen 2022 év végére a 10 évvel ezelőtti, 2012-es második féléves adatokhoz viszonyítva több mint egymillió forinttal lettek drágábbak az V. kerületi ingatlanok négyzetméterenként. A terézvárosi és erzsébetvárosi trend is hasonló, előbbinél 236, utóbbinál 220 százalékos négyzetméterár-emelkedést mutatnak a számok.

Forrás: Duna House

Bár a 2022-es év érthető okokból jelentősen visszavetette a vásárlói kedvet, a befektetők lendülete kitartott. A hazai ingatlanpiacon a 2022-es tranzakciós adatok alapján változó intenzitású, de jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása: június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki, sőt, januárban és decemberben 54, októberben pedig 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon.

A belvárosi kerületekben még kiemelkedőbb, 60 százalékos arányban szerződtek a vevők befektetési szándékkal.

2022 októbere a belvárosi kerületek keresettsége szempontjából is csúcspontot jelentett. Népszerűségét tekintve 2022 júliusában szerepelt a legjobban a kerületek között az V. kerület, ekkor a 6. helyen végzett a sorban és az érdeklődők 14,6 százaléka jelölte meg preferált területként. 2022 októberében ugyan visszacsúszott a 7. helyre a keresettségi listán, mégis jelentős, 15,8 százalékos volt az V. kerületi ingatlanok iránt érdeklődők aránya a Duna House felmérése szerint.

Az ingatlanpiac átalakulása és a lakáshitelkamatok drágulása miatt sokan döntöttek az ingatlanvásárlás elhalasztása mellett.

A bérlemények iránti kereslet növekedésével erősödött a kiadó ingatlanok szegmense, az infláció, az átlagbér és a minimálbér növekedése pedig a bérleti díjak további emelkedését hozta maga után. A belvárosi lokáció mind a Duna House aktuális, fővárosi kínálatának 16 százalékát teszi ki a belvárosi területen hirdetett ingatlanok.

Forrás: Duna House

The post Nem olcsó befektetés, de megéri, 10 év alatt megsokszorozódott az értéke appeared first on Forbes.hu.