:
Breaking News

Nyomtatott sajttortát készítettek

Nyomtatott sajttortát készítettek

Ehető sajttortákat nyomtattak a Kolumbia Egyetem és a Pace Egyetem mérnökei – írja az IFLScience. A 3D nyomtatási technológiával készült sütemények hét hozzávalóból épültek fel: Graham-kekszből, mogyoróvajból, Nutellából, banán pépből, eper lekvárból, cseresznyeöntetből és cukormázból.

Miután az összetevők rétegesen egymásra kerültek, az elkészült nyers tortaszeletet lézerrel sütötték meg.

Az étel végül ehető lett,  azonban nem nevezhető kifejezetten szépnek az ízéről pedig nem számol be az elkészítési folyamatról szóló tanulmány.


A szakértők elismerték, hogy az általuk létrehozott sütemény ultrafeldolgozott élelmiszernek számít, amelyekről kutatás mutatta ki, hogy súlyos betegségeket okozhatnak. Ennek ellenére Christen Cooper professzor, a tanulmány szerzője úgy gondolja, nagy előnyei lehetnek a jövőben a 3D nyomtatott ételeknek.

Cooper szerint az ilyen eljárással készült ételeknek magasabb lehet a tápértéke, mint a hagyományos feldolgozott ételeknek, ezért valamelyest egészségesebbek is. A 3D nyomtatás ráadásul sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb a most használatos ételkészítési módszereknél, sőt, az eljárás elterjedése akár az élelmiszerpazarlást is csökkenthetné.

The post Nyomtatott sajttortát készítettek first appeared on 24.hu.