:

Luis Caffarelli nyerte az Abel-díjat

Luis Caffarelli nyerte az Abel-díjat

Az argentin Luis Caffarelli nyerte 2023-ban az egyik legrangosabb matematikai elismerést, a Norvég Tudományos Akadémia által odaítélt Abel-díjat – írja a The Guardian.

A 74 éves kutató a parciális differenciálegyenletek területén elért eredményeiért kapta meg az elismerést.

A díjjal 7,5 millió norvég koronás (mintegy 256 millió forintos) jutalom is jár.

Caffarelli az első dél-amerikai szakember, akinek odaítélték az Abel-díjat. A kutató 1972 óta él az Egyesült Államokban, ötven éve számít a parciális differenciálegyenletek vezető kutatójának, jelenleg az Austini Texasi Egyetem munkatársa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Abel Prize (official) (@abelprize) által megosztott bejegyzés

Az egymáshoz viszonyítva folyamatosan változó dolgok leírását szolgáló parciális differenciálegyenletek módszertani alapjait a 17. században dolgozták ki. Ehhez a területhez kapcsolódik szinte minden olyan egyenlet, amely a fizikai vagy emberi jelenségeket modellezi, ideértve a folyadékdinamikát és a pénzügyi kérdéseket.

Caffarelli a nemlineáris parciális differenciálegyenletek területén folytatott úttörő munkát, elsősorban a gyakorlati jelentésükre fókuszálva. A kutató matematikusként igen termékeny, eddig több mint 320 tanulmánya jelent meg, manapság is évente többször publikál, és a PhD-hallgatókat is nagyban segíti.

Az Abel-díjat Niels Henrik Abel 19. századi norvég matematikusról nevezték el. A szakértő igen fiatalon, 26 évesen hunyt el, az elismerést 2003 óta évente adják át.

The post Luis Caffarelli nyerte az Abel-díjat first appeared on 24.hu.