:

Gourmet fesztivál 2023: öt stand, amit ki kell próbálnod

Az új gasztro generációé lesz a főszerep. Idén is érdemes jóárasított gasztróért menni a Millenárisra.

Több mint száz kiállítóval és ötven étteremmel készül az idei Gourmet fesztivál a június másodikai hétvégére. A háromnapos rendezvényen 2023-ban a fiatal tehetségek kerülnek a középpontba, a tavalyi „Örökség” tematika után idén az „Új generáció” lesz a fesztivál jelszava.

„Tavaly az Örökség témáját jártuk körül,

idén viszont a jövőre fókuszálunk, hiszen jól látható már egy új generáció,

legyenek akár séfek, cukrászok, baristák vagy bartenderek, akik fiatal koruk ellenére rendkívül magas színvonalon képviselik szakmájukat” – mondta Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője.

Az új generációt többek között Béres Anett, a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra cukrászséfje, Csillag Richárd, a kéthelyi Lokal47 séfje, valamint a tavaly novemberben kihirdetett Michelin Guide Év Fiatal Séfje díját elnyerő, a MÁK konyhájáért felelős Mizsei János is képviseli.

Több ebből Nem bírta tovább, bezár a Michelin-várományos budapesti étterem Odacsap a kormány a rovarfehérjéknek, két nap múlva új szabályozás jön

Mit kóstoljunk a fesztiválon?

Ahogy azt a tavalyi eseményről szóló részletes beszámolómban írtam, a Gourmet hatalmas fórja tulajdonképpen az, hogy itt egy-két nap alatt végigkóstolhatjuk a magyar gasztro szcéna keresztmetszetét. A legnagyobb nevek szinte kivétel nélkül jelen szoktak lenni a Millenárison rendezett fesztiválon, ahol a kilenc–tizenegy fogásos, negyven–ötvenezer forintos degusztációs menük helyett jóárasított fogásokat kínálnak, általában 2–4 ezer forint között.

Erre mintegy grátiszként jönnek a napi workshopok és előadások, amivel a szervezők még tovább színesítik a felhozatalt.

A kiállítók többsége már nyilvános a Gourmet fesztivál honlapján. A Forbes.hu megkeresésére a szervezők elmondták, ez már kilencven százalékban a végleges lista, de még várhatóak partnerek a lajstromba. Ettől függetlenül a már publikált logók között pásztázva kiszúrtam pár olyan jelöltet, akit idén (is) biztosan meglátogatok.

A Barna Ádám-vezette, friss Michelin-csillagos esztergomi 42 Restaurant óriásit villantott az Ahogyan a világot látjuk degusztációjával, itt csalódni biztos nem lehet.A Costes most már három – plusz egy – névvel jelentkezik: a csillagos Costes Restauranttal, a csillagot vesztő Costes Downtownnal, az ősszel nyitott új fine bistro koncepcióval, a Costes Izakayával és a szintén friss csillagos Rumourral, utóbbi tavaly ellopta a show-t.A Laurel Mede Ádám séffel általában tündököl.Az Onyx Műhely jelenlegi, Metropolisz koncepciója kifejezetten erős történetmeséléssel viszi végig Budapest szimbolikus megállóin a vendégeit, kíváncsi vagyok, mit visznek a standjukra (ha a lángost, onnan már nem lehet veszíteni).A már évek óta Michelin-várományos, tavaly is hatalmas sorokat produkáló MÁK-ra most különlegesen nagy figyelem hárul a tavalyi séfkitüntetés miatt.

És akit reméljük, hogy bejelentenek

Szinte kivétel nélkül jönnek a legnagyobb nevek – de idén is van pár étterem, bisztró és bár, aki sajnos nem szerepel a kiállítók között. Itt van mozgástér, hiszen nem végleges listát kaptunk, úgyhogy reménykedni ezekben a nevekben talán még lehet:

Az Anyukám mondta tavaly „megnyerte” a fesztivált az ár-érték arányban legjobb kínálatával.A Clarisse volt a legnagyobb meglepetés, ahol ekkor még Mészáros Ádám neve fémjelezte a mangalica, káposzta, gabona fogást; megnéztük volna, hogy a Mészárost váltó Jantner Tibor mit tud (ők viszont valószínűleg már nem érkeznek idén a Gourmet-ra, mivel a BDPST Grouphoz tartozó másik két szereplő, a Botaniq-Bobajka ott van a listán).A Babel szép geggel ment nagyot, idén viszont (még) nem jelentették be, hogy ott lesznek-e.A Salt és a Stand tavaly sem volt – reméljük, idén beadják a derekuk, utóbbi csapata például a Bocuse d’Or bronzszobrát kiérdemlő ételekkel ékesíthetné a lajstromot.A Black Swan pedig a fesztivál (és Budapest) legjobb koktéljait keverte tavaly, tökéletes kísérői lennének az idei felhozatalnak is.

The post Gourmet fesztivál 2023: öt stand, amit ki kell próbálnod appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés