:
Breaking News

Ők sem tudták elkerülni, komoly leépítés volt az egyik legforróbb magyar startupnál

Ők sem tudták elkerülni, komoly leépítés volt az egyik legforróbb magyar startupnál

Leépítésre kényszerült az egyik legértékesebb magyar startup, az online csalásmegelőzéssel foglalkozó Seon. Kádár Tamás társalapító a Forbes legfrissebb milliárdoslistáján is szerepel.

A nemrégiben 500 millió dollárra értékelt Seont sem kerülte el a nemzetközi tech szektoron átsöprő leépítési hullám. Kádár Tamás és Jendruszák Bence cége a hwsw.hu információi szerint munkavállalói 20 százalékától vált meg a tél során.

Az online csalásmegelőző startupnak világszerte már ötezer ügyfele van, 2022-ben több mint 12 millió dolláros árbevételt értek el. A két alapító nemrég a Forbes európai 30 under 30 listájára is felkerült, a március elején megjelent lista szerint összesen 250-en dolgoznak a cég budapesti, londoni, austini és jakartai irodáiban.

Interjú Zsiborás Gergő 10 perc olvasás
Balogh Petya 1000 céget keres: Nem tartok attól, hogy a NER beszállna, a magyar tőzsdénél bátrabbak vagyunk
Napi címlap Vaszkó Iván 10 perc olvasás
Hét éve majdnem kiszállt, most rekordévet zárt. Hogyan csinálta?

Megszólalt a Seon

A Forbes.hu felvette a kapcsolatot a Seonnal. Szerettük volna megtudni, pontosan hány emberről van szó milyen pozíciókban, és hogy milyen nehézségek elé állította még a céget a megváltozott piaci környezet.

A Seon a kérdésekre az alábbi közleményt küldte:

„A Seon a külső piaci változásokra reagálva, nemrégiben néhány általános operatív működési változtatást hajtott végre. Ezek lehetővé teszik számunkra, hogy folytathassuk globális küldetésünket a pénzügyi visszaélések elleni online küzdelemben, és biztosítják a fenntartható növekedést. Az átalakítások magukba foglalják a HR, technológiai és kereskedelmi változtatásokat. Nagy erőkkel igyekeztünk minimalizálni ezek munkaerőre gyakorolt hatását, sajnos néhány pozíciótól meg kellett válnunk.”

Kitérnek rá, hogy a folyamat átláthatóan, a helyi jogszabályoknak megfelelően ment végbe, és a létszámcsökkentés különböző szervezeti szinteken valósult meg.

A magazin Gólya Ágnes 3 perc olvasás
Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?
Üzlet Gólya Ágnes 6 perc olvasás
Exkluzív: történelmi jelentőségű befektetést kapott az egyik legforróbb magyar startup

Nincs köze a felvásárláshoz

A Seon februárban vásárolta meg az ügyfélátvilágítási szolgáltatást kínáló magyar Complytront. A vételár a TechCrunch információi szerint 2,5 millió euró volt.

Küldtünk kérdést arról is, hogy a felvásárlás és a leépítés jár-e valamilyen irányváltással, esetleg azzal, hogy más profilú alkalmazottakat fognak később felvenni. A cég azt mondta,

a döntés semmilyen módon nem kapcsolódik a Complytron felvásárlásához.

„A Seon továbbra is a nemzetközi terjeszkedésre, az ügyfelek teljes körű kiszolgálására fókuszál és komolyan veszi felelősségét mint kockázati befektetéssel támogatott vállalkozás” – írták válaszukban.

Ezt most nehéz elkerülni

A Seon döntése nem kirívió, a piaci értékelések bezuhanásával és a recessziós félmektől lefékező piacok láttán magyar és nemzetközi óriáscégek sem tudták elkerülni a leépítéseket. A Layoffs.fyi adatbázis szerint 2023-ban eddig 517 cég összesen 152 858 alkalmazottól vált meg.

Az összes tech óriás, így a Meta, a Google (aki rekord negyedév után küldte el az embereit), a Twitter, az Amazon és a Microsoft is tízezres nagyságrendben vált meg munkavállalóktól. Hogy ennek mik az alapvető okai, arról itt írtunk bővebben a Forbes.hu-n.

A magyar startupok közül korábban a Bitrise és a Shapr3D is nyíltan beszélt a Forbes.hu-nak arról, hogy leépítésekre kényszerült. A Shapr az alkalmazottak 15, a Bitrise 14 százalékától vált meg tavaly.

Miért rúgnak ki mindenhonnan mindenkit?

Két nagy szám: 94 millió dollár és 49,5 milliárd forint

A Seon óriási lendületet vett az elmúlt két évben.

Tavaly tavasszal húzták be a magyar startupok eddigi történetének legnagyobb Series B befektetését, 94 millió dollárt. A kört az amerikai Institutional Venture Partners vezette.2023-as milliárdoslistánkon Kádár Tamás, a cég társalapítója a 33. helyen végzett 49,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

The post Ők sem tudták elkerülni, komoly leépítés volt az egyik legforróbb magyar startupnál appeared first on Forbes.hu.