:

Orosz üzletága miatt juthat bajba a Raiffeisen

Az Európai Központi Bank el akarja érni, hogy a Raiffeisen Bank vonuljon ki az orosz piacról.

Az Európai Központi Bank arra sarkallná az osztrák Raiffeisen Bank Internationalt, hogy hagyjon fel a rendkívül jövedelmező oroszországi üzletágával, írja a Reuters. A várható nyomásgyakorlás közvetlen előzménye állítólagosan az lehet, hogy az Egyesült Államok egyik magasrangú, szankciókkal foglalkozó tisztviselője aggodalmát fejezte ki a Raiffeisen orosz üzleti kapcsolatait vizsgálva.

Az osztrák bank orosz leányvállalata a legfontosabb nyugati bankként kulcsfontosságú szerepet tölt be az ország gazdaságában.

Több ebből Orosz üzletága miatt juthat bajba a Raiffeisen Orbán újabb szankciókra bólintott Brüsszelben

Az orosz-ukrán háború következtében kialakult szankciós helyzetben számos nyugati válllat, köztük a francia Societe Generale bank is elhagyta Oroszországot.

Indokolatlan külföldi beavatkozásnak látják

Az ügyhöz közel álló, a Reutersnek név nélkül nyilatkozó szakemberek szerint az EKB nem arra kérné a Raiffeisent, hogy azonnal szüntesse be a tevékenységét, ugyanakkor egy akciótervet szeretne látni a kilépésre. A várható lépés a bank eladása vagy bezárása lenne.

„Arra kértük a bankokat, hogy kísérjék figyelemmel az oroszországi üzletágaikat, és amennyiben lehetséges, csökkentsék vagy teljesen függesszék fel azokat” – mondta az EKB szóvivője.

A Raiffeisennek a források szerint egyelőre nem áll szándékában hasonló akciótervet előterjeszteni – egyes osztrák kormánytisztviselők indokolatlan külföldi beavatkozásnak tartják a lépést. A bank egyik szóvivője szerint azonban a vállalat továbbra is vizsgálja a „gondosan kezelt kilépést” a piacról, hozzátéve, hogy a hitelezési tevékenységét már csökkentette az országban.

The post Orosz üzletága miatt juthat bajba a Raiffeisen appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés