:

Rá kell írni az élelmiszerre, ha rovar van benne. De mi van, ha a csirke evett rovart, amit mi ennénk meg?

Rá kell írni az élelmiszerre, ha rovar van benne. De mi van, ha a csirke evett rovart, amit mi ennénk meg?

A rovarfehérje-gyártás legfontosabb célcsoportja egyelőre nem mi vagyunk, hanem az állatok. A számukra készült takarmány tartalmazhat rovarokat, közvetve tehát mi is fogyaszthatunk így rovarfehérjét. De rá kell-e írni a csomagolásra?

Péntektől, azaz március 24-étől hatályos az Agrárminisztérium rovarfehérje-rendelete. Eszerint ha rovart, vagy annak lárváját tartalmaz az étel, legalább a termék megnevezéséhez használt betűmérettel fel kell tüntetni a csomagoláson, hogy

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”

A rendelet azonban nem vonatkozik a rovart, vagy annak lárváját fogyasztó állatokból készült élelmiszerekre – tudta meg a Forbes.hu. A Nébih lapunknak elmondta: nem is fogják ilyen módon kibővíteni a rendeletet.

A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Odacsap a kormány a rovarfehérjéknek, két nap múlva új szabályozás jön
Napi címlap Bagi László 15 perc olvasás
Új óriásgyár Budapest határában, ami még vízből sem használ sokat: így leszünk rovarfehérje-nagyhatalom
Üzlet Galavits Patrik 17 perc olvasás
Milliárdos üzlet nőhet a legyek szerelemketrecéből

A feldolgozott rovarfehérje takarmányként is alkalmazható sertések és baromfik számára (sőt ,egyelőre ez a rovarfehérjék nagy piaca). A takarmány-előállító üzemeknek azonban engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy rovarokat is felhasználjon, a takarmányok címkéjén pedig kötelező megjelölni, hogy rovarfehérjét tartalmaznak. Úgy tűnik, a Nébih itt húzta meg a határt.

Igaz, a rendelet kibővítésére most nem is lenne szükség. „Magyarországon eddig egyetlen takarmány-előállító vállalkozás sem kért engedélyt arra, hogy rovarfehérje felhasználásával állítson elő takarmányt” – mondta lapunknak a Nébih. A hivatal rendszeresen ellenőrzi az állati takarmányok összetevőjét, és nem találkoztak olyannal, hogy egy előállító trükközött volna a rovarfehérjével.

Ami az engedélyeket illeti: ebben hamarosan változás jöhet, hiszen több magyar cég is piacra lépett. Sőt, az állateledel-gyártásban is fontos alapanyag lehet, ezen a területen is van már ígéretes magyar cég. A témával foglalkozó legutóbbi felmérés szerint a magyar fogyasztók nagyon elutasítók egyelőre a rovarfehérjékkel.

Szükség nagy úr

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO tanulmánya szerint is a rovaralapú élelmiszerek jelenthetnek hosszútávú megoldást az élelmezési válságok kezelésére, egyúttal megfelelő alternatívát a nagy szén-dioxid-kibocsátással járó állattenyésztésre. A tanulmányhoz kapcsolt egyéb kutatások azonban azt jelzik, hogy legalább egy emberi generációnak fel kell nőnie, akik már elfogadhatják a rovarfehérjét alernatívaként. A FAO is jelzi, hogy az élelmiszerek drágulása is felgyorsíthatja a rovaralapú élelmiszerek terjedését.

The post Rá kell írni az élelmiszerre, ha rovar van benne. De mi van, ha a csirke evett rovart, amit mi ennénk meg? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés