:

Milliárdos Vodafone-számlát kapott az állam a versenyhivataltól

Közel egymilliárdos bírságot kapott a Vodafone a GVH-tól.

Bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Vodafone Magyarország Zrt.-re. A GVH fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának tárgyában folytatott eljárást. A hatóság a honlapján közzétett határozat alapján közel egymilliárd, egészen pontosan

932 420 000 forint bírságra kötelezi a Vodafone-t,

amit 30 napon belül kell befizetnie.

Az indoklás alapját az adta, hogy a Vodafone 2015. szeptember 1. és 2016. augusztus 31. közötti időszakban közzétett, „Európa legnagyobb 4G partnerhálózata!” és az „Európa legnagyobb 4G hálózata” piacelsőséget tartalmazó jogsértő reklámjaival a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg.

A jogsértés megállapításán túl az eljáró versenytanács a Vodafone-nal szemben 1 176 millió forint versenyfelügyelet bírságot szabott ki, de a Vodafone ez ellen keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez. A GVH végül több kör után új eljárást folytatott le, amit 2022. március 18-án indított meg.

Több ebből Fafeldolgozástól az űriparig: hogy jutott a 4iG a NER, majd a Vodafone közelébe? Kormány a Yettel-üzletről: „Racionális piaci döntés volt”

A büntetéssel részben a magyar állam is számlát kapott a GVH-tól: év elején zárult a Vodafone felvásárlása, a távközlési céget a magyar állammal közösen a 4iG Nyrt. kebelezte be. Az üzlet márciusban egy részvénycsere-üzlettel zárult, aminek eredményeképp az állam két mobilszolgáltatóban is közvetlenül lett érdekelt, erről itt írtunk bővebben.

A végső tulajdonosokat tekintve jelenleg így néz ki a két fél felállása:

4iG: 54,83% (a részvénycsere előtt: 39,15%);Magyar állam: 45,17% (részvénycsere előtt: 60,85%).

The post Milliárdos Vodafone-számlát kapott az állam a versenyhivataltól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés