:

A Tű-galaxis

A Tű-galaxis

A Tű-galaxis az egyik legnevesebb példája az éléről látható spirálgalaxisoknak. Szinte pontosan a fősíkja felől látunk rá. A neve is innen ered, hiszen vizuálisan egy igen keskeny fénysávként jelenik meg az égbolton. Nagyobb távcsövekben és az asztrofotókon a spirálkarokban található por is felfedezhető.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

Az galaxis egyébként nagyon hasonlít a mi galaxisunk, a Tejútrendszer látványára, hiszen mi is “oldalról” szemlélhetjük a Tejút-vidéket… Ez az élmény azonban igazán csak a déli égbolt alól élhető át. Amikor Namíbiában elámulva bámultuk az égboltot, valóban átéreztük, hogy egy hatalmas galaxisban élünk. A látvány hasonló volt, csak az ég egyik szélétől a másik széléig. Elmondhatatlan élmény, látni kell! Ahogy a Tejútnál, az NGC 4565 esetében is porfelhők blokkolják a galaxisból érkező fény egy részét.

A Tű-galaxishoz hasonló csillagvárosok tanulmányozása ezért igen sokat segít egyre többet megtudni a saját otthonunkról. Mivel “mindössze” 40 millió fényév távolságra helyezkedik el, csillagászati léptékben szólva viszonylag közel van. A galaxis átmérője kb 100 000 fényév és 1230 km/s sebességgel távolodik tőlünk.

Az NGC 4565 legalább két kísérőgalaxissal rendelkezik, közülük az NGC 4562 a legnagyobb kísérője, könnyen fedezhetünk fel benne részleteket benne. A Tű-galaxis emellett megközelítőleg 240 gömbhalmaz otthona, ami nagyobb szám, mint amit a Tejút fel tud mutatni.

Expozíciós idő: 13 óra, 89 x 360 L, 30 x 480 RGBTávcső: 206/1620 lencsés távcsőMechanika: Fornax 150Kamera: ZWO ASI533MM ProSzűrők: ZWO LRGBVezetés: ZWO ASIAIR Plus + ZWO ASI120MM Mini

Fényes Lóránd honlapja

Hirdetés

Cimkék

Keresés