:

Szakrendelők: emelkedő árak, egyre több laborbeutaló, egyre hosszabb várólisták

Két hónapos várakozási idő a laborvizsgálatokra, megsokszorozódott beutalók, a mintaelemző cégek áremelése, korlátozott számú, NEAK által finanszírozott vizsgálat. Az eredmény: versenyfutás az időpontokért.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) viszont „örvendetesnek és nem „beteg sorsrontónak” tartják, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást”. Kérdés, hogy mikor.

Több ebből Lőttek a rollermegosztóknak? Lázáron múlik az új KRESZ-szabályozás elfogadása A Zara lenyomta legnagyobb riválisát, de egy új is fenyegeti

Miután a finanszírozó NEAK havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket. Pénteken a főváros egyes szakrendelőiben például már csak május 25-ére tudtak időpontot adni – írja a Népszava. Ennél azonban gyorsabban lehet szüksége a vizsgálatra például a daganatos betegeknek.

Az elmúlt hetekben megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a labormintákat elemző cégek pedig árat emeltek.

Az érdi szakrendelőben a betegeknek hajnalonként már a nyitás előtti órákban tömött sorokba kell állniuk a rendelő előtt, hogy aztán sorstársaikkal 50 méteres tömegfutáson induljanak a sorszámadagoló automatáig. 

Bárány Zsolt főigazgató szerint a szakrendelő napi kapacitása 4700 vizsgálat, legfeljebb 250 betegnek van esélye aznap a laborba bejutni. A kapacitás bővítéséhez több szakemberre és finanszírozásra lenne szükség.

Lejáró szerződések

Sok budapesti szakrendelőnek a hetekben jár le a több éves laborszolgáltató szerződése is. Ezek a szolgáltatók eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek, vagyis eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát.

Az új szerződésben – az energia-árrobbanás, a forint értéktelenedés és egyéb inflációs költségeikre hivatkozva – már csak darabonkénti áron vállalják a munkát.

Ezzel a szakrendelők költségei többszörösére ugranak. Ők is úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Sok önkormányzat önerőből igyekszik növelni a rendelők tb-finanszírozását, illetve kéréssel fordulnak a háziorvosokhoz, hogy csökkentsék a beutalók számát. Sok esetben azonban ez utóbbi kivitelezhetetlen.

Örvendetes és nem betegsors-rontó?

A NEAK a felvetett problémára úgy reagált, hogy a rendszer változásai nem indokolhatják a „hosszan kígyózó sorokat”.

„Mi inkább örvendetesnek és nem „beteg sorsrontónak” tartjuk, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást”.

The post Szakrendelők: emelkedő árak, egyre több laborbeutaló, egyre hosszabb várólisták appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés