:

Újabb nagybank a célkeresztben: Európa beteg embere volt, de ma már messze nem az

A spekulánsok most Németország legnagyobb, Európa nyolcadik legnagyobb bankját vették célba.

A Deutsche Bankot vették célba a spekulánsok a svájci Credit Suisse egy héttel ezelőtti megmentése után. Az elmúlt hét végén megugrott a bank csődkockázata, majd a mélybe zuhant a részvényárfolyama. A piac mindig a leggyengébb láncszemet keresi, de most mintha nem ez lenne az.

Több ebből Francia nyugdíjreform: a korhatár alacsonyabb lesz, mint a magyar, mégis felgyújtják a városházát. Miért? Egyetlen elemzés hatására 100 milliárd dollárt veszített értékéből az indiai óriáscég

Az, hogy a Deutsche Bank csak a nyolcadik az európai bankok eszközállomány szerinti rangsorában, annak az eredménye, hogy a német gazdaság ereje ellenére bankrendszere hosszú évekig a leggyengébben teljesített a nagy európai gazdaságok közül. Ehhez jól beazonosítható emberi hibák sorozata vezetett – írja a Portfolio.

A társaság 20 milliárd euró alá esett piaci kapitalizációja mostanság a harmada a csúcson látottnak, illetve az évezred eleji szintnek.

A bank tulajdonosi struktúrája rendkívül szórt, jelenleg mintegy 576 ezer részvényese van, a német tulajdonosok súlya 49 százalék volt 2022 végén, 5 százalék feletti részesedése a legutóbbi adatok szerint egyedül az 5,2 százalékkal bíró BlackRocknak volt.

Pozitív változások

Az utóbbi időszakban pozitív változások indultak meg a társaságnál, melyet 2018 óta Christian Sewing vezérigazgató vezet. Hosszú idő óta a legmagasabb, 8,4 százalékos tőkearányos nyereséget (ROE) érte el tavaly a bank 5,5 milliárd euró profit mellett.

A bank célkitűzése az, hogy (immateriális tételektől tisztított) tőkearányos megtérülését 2025-re fenntartható módon 10 százalék fölé tornázza.

A hatékonyságnövelési terv végrehajtásában tavaly más bankokhoz hasonlóan a kamatkörnyezet emelkedése is segítette a bankot:

a nettó kamat bevételek 2022-ben 22 százalékkal nőttek, ami ha változatlan maradt volna, a Portfolio szerint fele ekkora megtérülést sem sikerült volna elérnie a banknak.

De harmadik éve emelkedő bevételek ellenére még mindig 75 százalék volt tavaly a költség/bevétel arány.

Nincs miért aggódni

A tőkehelyzete rendben van a banknak, ám sok más európai bankkal ellentétben nem jellemzi trendszerű erősödés.

Összességében a fundamentumok biztosan nem indokolják a Deutsche Bank közelmúltbeli részvényárfolyam-zuhanását, illetve csődkockázatának emelkedését.

A mostani árfolyamok alapján már kifejezetten rossz a bank piaci megítélése: a könyv szerinti érték 30 százaléka és a tavalyi nyereség alig háromszorosa környékén értékelik a bankot.

A részvényárfolyam-esést követő piaci kommentárok alapján azonban ezzel szemben nincs miért aggódni a bank miatt. Betétkivonásról sem érkezett egyelőre hír a Deutsche Bank felől.

The post Újabb nagybank a célkeresztben: Európa beteg embere volt, de ma már messze nem az appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés